ПОВЕЌЕ АМЕРИКАНЦИ „СТРАДААТ“ ОД КОГА БИЛО ПОРАНО - АНКЕТА

ПОВЕЌЕ АМЕРИКАНЦИ „СТРАДААТ“ ОД КОГА БИЛО ПОРАНО – АНКЕТА

Во услови на пад на економијата, рекорден број луѓе го оценија својот живот како сиромашен.

Процентот на Американци кои велат дека „страдаат“ се искачи на 5,6 отсто во анкетата на Галуп објавена во понеделникот. Овој број постојано се искачува од минатото лето и во моментов е поголем од кој било момент за време на рецесијата во 2008 година или пaндемијата на кoронавируc во 2020 година.

Индексот за квалитет на живот на Галуп ги оценува испитаниците како „просперитетни“, „се борат“ или „страдаат“ врз основа на тоа како ја рангираат нивната сегашна животна ситуација и очекуваната идна ситуација. Оценката помала од четири од десет се смета за „страдање“, додека седум или повеќе се категоризираат како „просперитетни“.

Додека 59% од Американците рекоа дека „просперираат“ минатиот ноември, тој број оттогаш падна на 51% овој јули. Падот не е толку силен како 46% забележани за време на првиот бран на заклучување и губење на работни места во пролетта 2020 година, или 46,4% забележани за време на падот на берзата во 2008 година.

Сепак, бројката за „страдање“ од 5,6% е највисоката досега забележана од Галуп откако почна да се мери во 2008 година. Доаѓа откако претходниот рекорд од 4,8% беше поставен во април, а се искачи нагоре од 2,8% минатиот јули. Највисокото ниво од 4,7% пред 2022 година беше постигнато во декември 2008 година, набргу откако Дау Џонс ја претрпе најголемата еднодневна загуба во историјата.

Очигледното зголемување на страдањето доаѓа бидејќи анкетите по анкетите покажуваат дека Американците се песимисти за состојбата на американската економија и ги оценуваат овие економски грижи над сите други прашања.

Стапката на инфлација во САД моментално изнесува 8,5%, малку пониска од 9,1% во јуни. Со зголемувањето на цените на храната, горивото и стоките за широка потрошувачка, администрацијата на Бајден потроши огромна сума на пари, при што претседателот издвои повеќе од 54 милијарди долари од февруари за воена и економска помош за Украина и усвои раскошен закон за климатски, здравствени и даночни реформи претходно овој месец. Иако предлог-законот е именуван како „Закон за намалување на инфлацијата“, Конгресната буџетска канцеларија забележала дека истиот ќе ги оптерети Американците од средната класа со околу 20 милијарди американски долари дополнителни даноци во наредната деценија, а истовремено ќе има „незначително“ влијание врз инфлацијата.

Претседателот Бајден се обиде да ги обвини зголемените цени на рускиот претседател Владимир Путин и руската воена операција во Украина, постојано користејќи ја фразата „зголемување на цената на Путин“ во своите говори. Сепак, само 11 отсто од Американците веруваат дека Путин е одговорен за високите цени на бензинот, а рејтингот на Бајден продолжи да паѓа, достигнувајќи ново најниско ниво од 38 отсто во анкетата на Галуп во јули.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!