ПРЕДНОСТА НА АФРИКА: ВИСТИНСКИТЕ ПРИЧИНИ „НЕРАЗВИЕНИТЕ ЗЕМЈИ“ СЕ НЕЗАСЕГНАТИ ОД KOBИД

ПРЕДНОСТА НА АФРИКА: ВИСТИНСКИТЕ ПРИЧИНИ „НЕРАЗВИЕНИТЕ ЗЕМЈИ“ СЕ НЕЗАСЕГНАТИ ОД KOBИД

Според Контролната табла за КOВИД-19 на Светската Здравствена Организација (СЗО), има околу 9 милиони потврдени случаи и 173.900 смртни случаи од (или со) КOВИД во Африка заклучно со јули 2022 година.

Случаи на KOBИД-19 по региони

Овие бројки се во остар контраст со стапките на инфекции и смртност во остатокот од светот. Од почетокот на пандемијата до сега, Европа пријавила над 239 милиони потврдени случаи и повеќе од 2 милиони смртни случаи.

„Сметаме дека е обична настинка“, рече Илиасу Ибрахим (53), кој работи со меѓународни непрофитни групи во Ниамеј, главниот град на Нигер.

Нигер е земја без море каде маларијата и менингитисот се ендемични, а просечниот животен век е само 63 години. Сепак, Ибрахим изјави дека тој не познава ниту една личност која починала од КOВИД. Значи, или Африканците едноставно не добиваат КOВИД толку често како Европејците или, кога ќе го добијат, не се разболуваат доволно за да го пријават. Во секој случај, Африка се справува многу подобро со КOВИД отколку Европа или Соединетите Американски Држави. Ова не е она што би го очекувале. Неухранетоста, сиромаштијата, недостатокот на пристап до чиста вода за пиење го отежнуваат здравиот живот на многу места во Субсахарска Африка. Нашите службеници за јавно здравје постојано ни зборуваат дека земјите со високи приходи се медицински понапредни и подобро одговараат за борба против пандемии. Па, како е можно неразвиените земји како Нигер да бидат во голема мера незасегнати од КOВИД во споредба со развиените земји во Америка и Европа?

Резултати подобрени со ивермектин Друга причина поради која Африка помина многу подобро од Европа и Америка може да биде широката употреба на ивермектин, според тим истражувачи во Колумбија. Ивермектинот се кoристи профилактички за лекување на речно слепило (онхоцерцијаза). Студијата од 2021 година објавена во Американскиот журнал за Терапевтика ја испитуваше ефикасноста на ивермектинот за превенција и третман на инфекција со КOВИД-19. Овие истражувачи открија дека „кoристењето на ивермектин во почетокот на клиничкиот тек може да го намали напредувањето во тешка болест“. Додека ивермектинот останува контроверзен, лекарите ширум светот објавија одлични резултати со кoристење на ивермектин како дел од протоколот за ран третман.

Мерки и протоколи кои ги влошија работите

Агресивните третмани, мерки и протоколи што се применуваат во западните земји за да се намали КOВИД-19 можат, иронично, всушност да бидат одговорни за влошување на работите. Илиасу Ибрахим изјави дека носел маска само неколку пати во последните две години, но само за да избегне прашина и лоша миризба и дека никој во Нигер никогаш не се оддалечувал од други луѓе. „Секогаш ги одржувавме истите контактни навики“, објасни Ибрахим. Според најновата наука, слоганот „маските спасуваат животи“ не е точен. Речиси во секој случај, кога стапките на инфекција со КOВИД во заливот во Калифорнија се споредуваат во окрузи кои бараат присилно носење маски и окрузи кои не бараат, стапките се повисоки каде маските се принудни. Студија од 2022 година објавена во списанието Медицина ги спореди стапките на смртност од КOВИД меѓу окрузите во Канзас кои имаа задолжителни маски со оние што не го направија тоа. Окрузите со задолжителни маски доживеале 50 проценти повеќе смртни случаи од КOВИД-19 отколку окрузите без маски.

Како што објасни Захаријас Феген, лекар од Германија, во оваа студија, луѓето кои носат маски несвесно ги зачувуваат капките од вирусот во нивните маски за лице и повторно ги вдишуваат во белите дробови. Така, според д-р Фоген, носењето маски всушност го зголемува вирусното оптоварување, предизвикувајќи луѓето повторно да дишат честички кои респираторниот тракт веќе ги отстранил. Во 2020 година, големото рандомизирано контролирано испитување спроведено во Данска, објавено во Annals of Internal Medicine, не најде статистички значаен заштитен ефект за луѓето што носат маски наспроти луѓето што не носат. Други трудови покажаа дека „задржувањето на влагата, повторната употреба на платнени маски и слабата филтрација може да резултираат со зголемен ризик од инфекција“.

Социјалното дистанцирање им штети на нашите организми

Социјалното дистанцирање беше уште една вообичаена мерка воведена за да се забави ширењето на КOВИД-19 во Европа и Америка, но беше практично нечуено во многу африкански земји.

Д-р Бајрам Бридл, имунолог од Универзитетот во Гелф во Канада, изјави за новинарот за Гардијан дека социјално изолираните деца ја ограничуваат нивната изложеност на природниот свет, кој е полн со микроби кои му помагаат на имунолошкиот систем да се зајакне. На луѓето принудени на социјално растојание им недостасуваат микроби и се изложени на поголем ризик да заболат од низа воспалителни болести откако ќе излезат од изолација. Д-р Томас Мареј, професор по педијатрија од Јеил и специјалист за заразни болести, откри дека тоа е нависина така. Како што е објавено во една неодамнешна статија на Њујорк Пост, Мареј и другите гледаат шокантно висок пораст на респираторните вируси по заклучувањата и затворањето на училиштата во 2020 и 2021 година. Социјалното дистанцирање, се чини, ги наведе децата да искусат потешки вирусни и бактериски инфекции. Социјалната изолација не успеа да го запре ширењето на КOВИД-19 во Европа или во САД. Но, принудувањето на луѓето – и децата и возрасните – да се изолираат има негативни ефекти и на нашата физичка и на нашата емоционална благосостојба.

Помош од хелминти

Во трудот од 2021 година објавен во списанието „Еволуција, Медицина и Јавно Здравје“, тим од научници од Медицинскиот центар на Универзитетот Дјук во САД всушност предвиделе дека африканските и другите земји во развој ќе имаат помалку смртни случаи и подобри резултати од економски поразвиените места. Тие објаснија како модерната санитација може да предизвика недостаток на биодиверзитет во човечкото тело и дека оваа разновидност му помага на имунолошкиот систем да не реагира претерано на вирусни или бактериски инфекции. Според овие истражувачи, отсуството на цревни црви, познати и како хелминти, меѓу луѓето во земјите со високи приходи го загрозува нивното здравје, што ги прави посклони кон тешки инфекции со КOВИД. Иако правилната хигиена е важна за да се запре ширењето на заразни болести, не се кoрисни сите ефекти од хигиената. Всушност, премногу хигиена всушност може да ги направи луѓето поподложни на некои автоимуни состојби, според хипотезата за хигиена што за прв пат беше предложена во Британскиот Медицински Журнал од британскиот епидемиолог, д-р Дејвид Страхан, кон крајот на 1980-тите. Иако конвенционалното гледиште е дека комензалните црви како хелминтите се паразити кои предизвикуваат болести без никакви придобивки, новите докази сугерираат дека цревните црви се клучни за нашата имунолошка функција и целокупното здравје да напредува. Како што истакна д-р Вилијам Паркер, имунолог и експерт за симбиотски црви во една статија од 2016 година, тие можеби „звучат одвратно“, но хелминтите се одговорни за стимулирање на телото да произведува антиинфламаторни молекули и стимулирање на градење здрав имунитет. Паркер е еден од коавторите на трудот од 2021 година во кој истражувачите детално објаснија како губењето на хелминти во телото поради премногу хигиена може да предизвика подложност на хронични воспалителни болести како што се автоимуни нарушувања и алергии. Ова би можело да објасни зошто стапките на морбидитет и смртност од КOВИД-19 се повисоки во развиените земји каде автоимуните болести и „исцрпувањето на биомот“ се вообичаени. Осиромашувањето на биомот се однесува на недостаток на разновидност на организми кај луѓето, кои ги вклучуваат нашите човечки клетки, како и бактерии, габи, животински паразити и протисти. Овие научници претпоставуваат дека главната причина зошто КOВИД-19 не ги зафатил африканските земји е затоа што мнозинството од населението во земја како Нигер кохабитира со хелминти и овие хелминти ги спречуваат главните негативни ефекти од вирусот.

Вирусот против вaкцините

Додека ниските стапки на вaкцинација во неразвиените нации се врамени како проблем на глобалната нееднаквост, сега имаме податоци кои сугерираат дека невaкцинирањето всушност може да има заштитен ефект и да доведе до помалку смртни случаи од КOВИД. Здравствен работник кој внимателно ги испитувал податоците за пандемијата, вели дека стапките на вaкцинација во Суб-Сахарска Африка се помалку од 6 проценти. И покрај тоа што сочинува над 17 проценти од светската популација, Африка придонесува само со 3 проценти во глобалната смртност од или со КOВИД-19. Несаканите негативни ефекти од високите стапки на вaкцинација во развиените земји како САД се застрашувачки. Заклучно со 15 јули 2022 година, имало 1.350.947 несакани дејства пријавени до CDC и FDA преку VAERS, Системот за известување за несакани последици од вaкцината. Во овие извештаи се вклучени 29.635 смртни случаи по вaкцините против Кoвид. Може да има и други објаснувања за подобрите резултати во Африка, вклучително и оптималните нивоа на витамин Д од сончевата светлина и популацијата што е помлада. Но, многу е веројатно дека разновидниот африкански биом, богат со хелминти и кoрисни микроби; немањето на маски и социјално дистанцирање; пристап до ивермектин; и ниските стапки на вaкцинација на континентот ја ставија Африка во предност против КOВИД-19.

Со сигурност изгледа дека Америка и Европа имаат многу да научат од Африка во однос на управувањето со пандемијата.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!