ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ДО BAKЦИНИРАНИТЕ - СТУДИЈА НА РЕНОМИРАНИОТ LANCET ПОКАЖУВА СЛАБЕЕЊЕ НА ИMУНИТЕТОТ КАЈ BAKЦИНИРАНИТЕ ЛИЦА ПО НЕКОЛКУ МЕСЕЦИ

ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ ДО BAKЦИНИРАНИТЕ – СТУДИЈА НА РЕНОМИРАНИОТ LANCET ПОКАЖУВА СЛАБЕЕЊЕ НА ИMУНИТЕТОТ КАЈ BAKЦИНИРАНИТЕ ЛИЦА ПО НЕКОЛКУ МЕСЕЦИ

Во февруари 2022 година, беше објавена студија на Лансет за ефективноста на вaкцината за Кoвид-19 и падот на имунитeтот на вaкцинираните лица со текот на времето. Спроведена во Шведска меѓу 1,6 милиони поединци во текот на девет месеци, студијата покажа дека заштитата на вaкцината од симптоматскиот Кoвид-19 слабее прилично брзо и дека по шест месеци, најранливите членови на вaкцинираната група може да бидат повеќе изложени на вируcот отколку нивните невaкцинирани колеги. Во време кога повеќето индустриски земји штотуку ги започнаа своите дополнителни политики за вaкцинација, сметавме дека би било корисно да се навратиме на овој документ, иако тој е веќе стар неколку месеци.

СТУДИЈАТА НА ЛАНСЕТ

Во февруари 2022 година, The Lancet објави публикација со наслов „Ризик од инфекција, хоспитализација и смрт до 9 месеци по втората доза на вaкцината против Кoвид-19: ретроспективна, кохортна студија на вкупното население во Шведска“, чиј предмет беше евалуација на ефикасноста на вaкцината против Кoвид-19 девет месеци по втората инјекција.

Иако постојат одредени разлики во зависност од избраната вaкцина, резултатите од студијата покажуваат постепено намалување на ефективноста на вaкцината за сите вакцини без оглед на производителот.

Се чини дека според официјалните податоци вaкцинираните лица се подобро заштитени од Кoвид-19 веднаш по втората доза отколку невaкцинираните. Меѓутоа, по шест месеци, а особено по повеќе од осум месеци, бројките се менуваат и кај некои ранливи поединци тие може да покажат мала, па дури и негативна ефикасност. Најалармантни бројки се забележани кај најчувствителните субјекти, имено кај лицата постари од 80 години или кај оние со коморбидитети.

Крива на ефикасноста на вaкцината по месеци

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!