ПУТИН: „ПРЕТХОДНИОТ СВЕТСКИ ПОРЕДОК НИКОГАШ НЕМА ДА СЕ ВРАТИ! ПРОМЕНИТЕ НИЗ ЦЕЛИОТ СВЕТ ЌЕ БИДАТ НЕПОВРАТНИ“

ПУТИН: „ПРЕТХОДНИОТ СВЕТСКИ ПОРЕДОК НИКОГАШ НЕМА ДА СЕ ВРАТИ! ПРОМЕНИТЕ НИЗ ЦЕЛИОТ СВЕТ ЌЕ БИДАТ НЕПОВРАТНИ“

Промените што се случуваат сега се фундаментални и неповратни, вели рускиот лидер.

Грешат оние кои веруваат дека работите ќе се вратат како што беа пред избувнувањето на конфликтот во Украина, изјави рускиот претседател Владимир Путин.

„Погрешно е да се сугерира дека времињата на турбулентни промени можат да почекаат и дека работите ќе се вратат во нормала; дека сè ќе биде како што беше. Нема“, инсистираше Путин за време на неговиот говор на Меѓународниот економски форум во Санкт Петербург (SPIEF) во петокот.

Промените низ кои моментално поминува светот се фундаментални, радикални и неповратни, додаде тој.

Сепак, владејачките елити на некои западни земји одбиваат да ја забележат оваа очигледна промена и одлучуваат „да се држат до сенките на минатото“, додаде тој.

„На пример, тие веруваат дека доминацијата на Западот во глобалната политика и економија е трајна, вечна вредност“, рече Путин. Но, „ништо не е вечно“, ги потсети сите присутни.

Откако прогласија победа во Студената војна на почетокот на 1990-тите, Соединетите Држави се „прогласија за Божји портпарол на Земјата, кој нема обврски, туку само интереси и тие интереси се прогласени за свети“, рече претседателот.

Сепак, идејата за униполарен свет е погрешна во својата суштина, смета рускиот лидер, бидејќи нормите на меѓународните односи не можат секогаш да се толкуваат во корист на една нација, „макар и таа да е силна“.

Се чини дека Вашингтон одбива да ги види новите центри на моќ што се појавија во последните децении и кои имаат целосно право да ги „заштитат своите интереси и да го обезбедат својот национален суверенитет“, рече тој.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!