metavers

РОДИТЕЛИ ВНИМАВАЈТЕ! МЕТАВЕРС ДОАЃА, А ТОА Е НАЈГОЛЕМАТА ОПАСНОСТ ЗА ДЕЦАТА

Иднината на Metaverse е толку голема што Марк Закерберг го смени името на Facebook во Meta. Компаниите за игри и едукативна технологија се тркаат да ги намамат децата од 3 години во виртуелен свет кој буквално ќе ги препишува функциите на мозокот, искривувајќи ја реалноста и измамувајќи ги во искуства кои не се разликуваат од реалноста. Родителите да бидат предупредени! Чувајте ги вашите деца подалеку од виртуелната реалност.

И не, немојте да мислите дека за година-две во Македонија метаверсот нема да им биде претставен на децата во училиштата. Ќе биде.

Според едно неодамнешно истражување, половина од родителите не се свесни колку времето поминато на екранот го оштетува видот на нивните деца. Всушност, бројни студии веќе утврдија дека изложувањето на сина светлина од екраните и LED светилките е биолошки штетно.

Дополнително, истражувањето покажа дека изложеноста на електромагнетно зрачење емитирана од екраните (и другите безжични технологии) е особено штетна за децата.

Други предупредувања за користење на екранот кај децата (зависност, итн.) исто така беа цитирани од различни експерти во текот на годините. Технолошките инсајдери во Америка (познати како „родители од Силиконската долина“) се чини дека се свесни за барем некои од овие прашања, инаку веројатно не би преземале значајни, а понекогаш и екстремни мерки за ограничување на употребата и изложеноста на нивните деца на екрани и друга технологија веќе многу години наназад.

Во меѓувреме, другите родители и училишта ги охрабруваат децата да поминуваат повеќе време користејќи екрани, вклучувајќи слушалки за виртуелна реалност (ВР).

Предупредувањата за употребата на VR – особено од децата – исто така не се нови. Истражувањата покажаа дека употребата на VR може да предизвика промени во однесувањето, проблеми со рамнотежата, когнитивни проблеми, проблеми со очите (болка, промени во видот), главоболки и други непријатности, проблеми со кожата, како и други краткорочни и/или долгорочни здравствени проблеми.

Децата исто така апсорбираат 2-5 пати повеќе штетно зрачење од возрасните додека користат VR системи. Сепак, системите за VR, AR (проширена реалност) и мешана реалност (MR) се повеќе се промовираат за употреба од луѓе од сите возрасти за различни цели. Ништо од ова не е вклучено во сегментот на мејнстрим медиумите кои известуваат дека децата не се нужно безбедни во виртуелни средини.

Внатре во Метаверс: Дали вашите деца се безбедни во виртуелниот свет?

Виртуелните светови се главно нови и возбудливи, но исто така се главно нерегулирани. Милиони деца ширум светот стануваат зависни од метаверзумот, каде што можат да бидат изложени на омраза, насилна или сексуална содржина. Кејт Сноу од NBC News длабоко се нурна во опасностите со кои децата можат да се соочат кога ги носат овие слушалки.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!