РУСКА ПРОЛЕТ 2.0: КАКО МОСКВА НАУЧИ ДА ПРЕСТАНЕ ДА СЕ ГРИЖИ И ДА ГО САКА НЕЗАПАДНОТО

РУСКА ПРОЛЕТ 2.0: КАКО МОСКВА НАУЧИ ДА ПРЕСТАНЕ ДА СЕ ГРИЖИ И ДА ГО САКА НЕЗАПАДНОТО

Во опширна статија за Русија на рускиот вебсајт Светска политика, директорот на московскиот Карнеги центар, Дмитри Тренин, изложува план за „Русија во ново издание“, засновано на принципот дека геополитиката сега ги надминува економските интереси. 

Тој тврди дека нацијата се обидела нешто слично во движењето „Руска пролет“ во 2014 година, но не успеала. Сега Русија има „втора шанса“ да направи суштински промени во својата национална ориентација, „победувајќи ги не само кражбите и проневерата, туку и цинизмот, примитивниот материјализам и невербата“ во услови на „самопрочистување и самоопределување“.

Дома, ова значи враќање на богатството во татковината, „оживување“ на владејачката елита и „повторно преговарање“ за општествениот договор меѓу владата и општеството врз основа на „заемна доверба и солидарност“.

На земјата ѝ е потребна обновена „руска идеја“, вели Тренин, која ги зајакнува државните вредности дома и во странство.

Тренин го опишува Западот како новоконсолидиран околу Соединетите Држави благодарение на консензусот дека Русија е заедничка закана. Тренин тврди дека Русија треба да одговори со забрзување на своето вртење кон Индија и особено кон Кина, но и кон глобалниот „незапад“, барајќи да развие заедничка агенда заснована на заеднички интереси. (Тој вели дека ова треба да вклучи пренасочување на руските стручни и дипломатски ресурси од Западот кон „незападот“ на исток и југ, особено во неевропскиот поранешен Советски Сојуз.)

Другите главни меѓународни цели на Москва, вели Тренин, се:

(1) стратегиско одвраќање на САД;

(2) олеснување на рускиот „саморазвој“ и

(3) зголемување на интеграцијата со Белорусија, Евроазиската економска унија и Договорната организација за колективна безбедност.

Зборувајќи деликатно за Украина, Тренин вели дека Москва треба да биде сигурна дека Киев не претставува „безбедносна закана“ за Русија и дека ја прифаќа анексијата на Крим и независноста на Донбас.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!