РУСКАТА ВОЕНА ОПЕРАЦИЈА ВО УКРАИНА - БИТКА ЗА „КРАЈОТ НА ИСТОРИЈАТА“

РУСКАТА ВОЕНА ОПЕРАЦИЈА ВО УКРАИНА – БИТКА ЗА „КРАЈОТ НА ИСТОРИЈАТА“

Да размислиме за филозофското значење на СВО (Забелешка на уредникот: повторно да ги потсетиме читателите дека СВО значи Специјална воена операција). СВО е нераскинливо поврзана со концептот на „крајот на историјата“, не само затоа што Френсис Фукујама, кој го напиша познатиот текст насловен „Крајот на историјата“, од првиот ден на СВО активно се вклучи во идеолошката борба против Русија на страната на украинските националисти, па дури и лично се приклучи на терористичката организација Белингкет, која, меѓу другото, се обиде да киднапира воен авион во Русија, иако овој факт е многу експресивен сам по себе; централниот факт е дека Русија е директно спротивставена на глобализмот, на тој „либерален тоталитаризам“, како што отворено кажа претседателот Путин, што е идеологија, а „крајот на историјата“ игра клучна улога во нејзината структура.

Факт е дека глобализмот, кој ја наоѓа својата најголема застапеност во меѓународните организации како што е Форумот во Давос на Клаус Шваб со своето „Големо ресетирање“, Трилатералната комисија, Американскиот совет за надворешни односи (CFR) или Фондацијата Отворено општество на Џорџ Сорос, инсистира на целосно обединување на човештвото под една светска влада, со либерална идеологија и систем на правила и норми засновани на неа – вклучително и родова политика, ЛГБТ+, екстремен индивидуализам и трансхуманизам – што се шири насекаде; ова е „крајот на историјата“, кој е очигледно прерано, но сепак сосема логичен и беше опишан во раните 1990-ти од Френсис Фукујама. Крајот на историјата е победа на либерализмот и на Западот на глобално ниво, што подразбира укинување на секоја идеолошка, геополитичка, економска и социо-културна алтернатива. Фукујама пишуваше во време кога СССР се распадна и Русија изгледаше како никогаш повеќе да нема да се крене, додека Кина послушно ги следеше стратегиите на западните економски сили во таа забрзана фаза на глобализацијата. Фукујама подоцна дури и во разговор со мене призна дека избрзал, но крајот на историјата, без разлика на се, остана и останува цел на глобалистите.

Русија на Путин стана очигледна пречка за крајот на историјата и, по почетокот на СВО, му постави директен предизвик на овој проект. Оттука и гневот на Фукујама: пред него проектот за крајот на историјата не само што е одложен, туку и дефинитивно пропадна. Ова го објаснува и лудилото и екстремниот интензитет на бесната русофобија на западните елити. Путин и Донбас му нанесоа голем удар на глобалниот цивилизациски план, планетарната доминација на либералниот Запад.

Сепак, концептот на крајот на историјата не е зачувување на либералите. Покрај тоа, тие го усвоија прилично доцна.

Филозофот Александар Кожев беше првиот кој доследно ја опиша претстојната глобална победа на либералниот Запад, додека Фукујама само ја позајми. Кожев, од своја страна, го позајми од Маркс, само менувајќи го триумфот на светскиот комунизам (марксистичката верзија на крајот на историјата) во светски капитализам, планетарно граѓанско општество и идеологија за „човекови права“. Во реалноста, целото комунистичко движење, вклучително и СССР, се бореше за марксистичкото разбирање на крајот на историјата во 20 век. За време на Студената војна избувна спор околу толкувањето на крајот на историјата, дали тоа ќе биде комунистички или капиталистички. Не случајно Фукујама го напиша својот политички текст кога се распадна СССР. Во тој момент се чинеше дека работата е решена и либерализмот засекогаш победи.

Сепак, самиот Маркс го позајмил овој концепт во една сосема поинаква политичка идеологија, од длабоко конзервативниот монархист и империјален мислител Георг Вилхелм Фридрих Хегел. Ако копаме уште подлабоко, стигнуваме до христијанската, па дури и претхристијанската (најпрво и основната иранска) есхатологија, до доктрината на крајот на времето… но тоа ќе не однесе предалеку. Во модерноста, Хегел беше тој што ја предложи и поддржа тезата за крајот на историјата и во системот на неговата филозофија таа игра фундаментална улога.

Според Хегел, историјата е процес на расплет на Духот, минување низ природата, менување на религиите и цивилизациите, додека не ја достигне својата кулминација – крајот се среќава со почетокот, алфата се среќава со омега. Низ многу искушенија и дијалектички пресврти, Духот што го води човештвото конечно ќе се инкарнира во апсолутна монархија, светска империја која ќе биде империја на Духот. Неговата моќ ќе биде пренесена на врховен автократ, просветлен монарх-филозоф. Капитализмот и граѓанското општество ќе бидат само фаза во расплетот на овој процес, а научниот материјализам ќе премине во чисто духовна ангелска наука. Хегел верувал дека тоа ќе се случи во Германија (Германската империја сè уште не постоела во тоа време) и дека ќе биде триумф на духовната култура и германската филозофија. Хегел, во филозофска смисла, беше основата врз која Бизмарк го создаде Вториот Рајх.

Така, автентичната интерпретација на „крајот на историјата“ од креаторот на овој концепт е триумф на Светската духовна монархија. А десничарските Хегелијци – Руските Словенофили или следбениците на Џовани Џентиле во Италија – веруваа токму во тоа. Самите Германци веруваа во мисијата на нивниот Рајх. Словенофилите го толкуваа како предвидување на судбината на Руската империја, кога таа ќе стане духовна и популарна. Италијанците го поврзаа крајот на историјата со оживувањето на римската традиција и големината на Италија.

Маркс, кој ја трансформираше духовната дијалектика на Хегел во неговиот историски материјализам (значително изопачувајќи го оригиналот), прифати дека либералниот капитализам е само средна фаза, но ги стави комунизмот и материјалистичкиот светоглед на местото на Империјата на духот. Есхатологијата остана: сè што правеа комунистите беше насочено токму кон иднината, односно крајот на историјата.

Советската победа над Третиот Рајх во Големата патриотска војна го отстрани од дневниот ред германското толкување на крајот на историјата. Левичарскиот хегелијанизам триумфираше над десниот хегелијанизам; на друго ниво, Руската империја ја порази (иако имплицитно) Германската империја.

Тогаш се појави Кожев со своето либерално толкување на крајот на историјата. Оваа теорија беше како на чекање и по распадот на СССР Фукујама го потсети Западот на неа, а глобалистичките центри ја зедоа и почнаа да ја применуваат во пракса. Еднополарниот светски поредок се засноваше на либералната верзија на Хегеловата есхатологија.

А потоа беше Путин. Путин е „филозофски феномен“ во извесна смисла, пресвртница во историјата на мислата, во сложената битка на идеи и светогледи. Од првиот момент на власт, тој почна да го обновува суверенитетот на Русија, но тоа значеше одложување на крајот на историјата, спротивставување на либералниот тоталитаризам, глобализмот и светската влада. Путин ја следеше оваа линија претпазливо, често прикривајќи ги своите намери и планови – како шахист и како верен реалист. На моменти изгледаше подготвен да ги исполни барањата на глобалистите, но момент подоцна се покажа дека тоа е само уште еден трик. Оттука и збунетото прашање: „Кој сте вие, господине Путин?“.

Само на 24 февруари 2022 година, почетокот на СВО во Украина ги стави работите во нивната соодветна перспектива со сета јасност. Започна нова ера на филозофијата. Нова фаза од светската историја. Путин го оспори либералното толкување на крајот на историјата, односно главниот глобалистички проект, Светската влада, но тука започнува најважното: побивањето на либералното читање на крајот на историјата не значи отфрлање на Хегел. На крајот на краиштата, сите знаат дека Путин сака да го цитира Иван Илин, кој беше само десничарски Хегелијанец, поддржувач на руската монархија и Големата Империја. Теориите на словенофилите очигледно се блиски до оние на Путин. Една филозофска идеја не може да се негира врз основа на некои чисто практични и конкретни фактори, на пр. чисто економски. Не е сериозно. Идејата може да биде поразена само со идеја. А ова значи….

Тоа значи дека СВО како филозофски феномен го означува враќањето на Империјата. Враќање на Русија во Империја, целосна обнова на нашата футуристичка месијанска судбина. Германија, во сегашната состојба, повеќе не е конкурент. Германската верзија на Светскиот Рајх е неповратно надвор од агендата. Дури и комунистичкиот проект за крајот на историјата е напуштен и, во неговите најдобри аспекти, лесно може да се вклучи во нова империјална синтеза (како „десничарскиот сталинизам“). Нам ни се спротивставуваат само Кожев и Фукујама, кои се потпираат на истите извори многу поблиски до нас. Ние сме православните носители на Евроазиската империја на крајот, тие се узурпаторите. Ако се помисли на Третиот Рим и улогата на руските цареви како носители на мисијата на Катехон, Владетелот, сè станува уште пофундаментално во споредба со самиот православен и руски читан (словенофилски, монархиски) контекст на хегелијанството.

СВО е битка за смислата на крајот на историјата. Голема филозофска битка. Време е да се затвори страницата за чисто материјалистички, енергетски и економски толкувања: тие не само што се вулгарни, туку и лажни. Историјата е историја на идеи.

Може да се праша: каква врска има Украина со тоа? Тоа нема никаква врска со Украина, не постои, но ќе биде дел од нашата нова империја. Само таму, во филозофското царство на еден Дух што се расплетува, во империјата на значењата, ќе може да заживее и да процвета, но засега што сакаме од терористички режим предводен од комичар… Тоа е недоразбирање , но самата Украина е предодредена да стане театар на фундаментална метафизичка борба. Мислам дека е прашање на географија. Се бориме за враќање на нашата историска лулка Киев од моќта на глобалистите во моќта на Империјата на духот. Киев е почеток на нашата историја. И затоа и нејзиниот крај.

Автор: Александар ДугинРуски аналитичар и политички филозоф, заговорник на стратегијата на Евроазиството и, според многумина, еден од главните идеолози за геополитиката на рускиот претседател Владимир Путин

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!