srcevi zaboluvanja

СЕ ЗГОЛЕМУВА БРОЈОТ НА ЗАБОЛЕНИ ОД КАРДИОВАСКУЛАРНИ ЗАБОЛУВАЊА, ОД СРЦЕВ УДАР СЕКОЈДНЕВНО УМИРААТ 13 ЛИЦА

Само од последиците на акутниот коронарен синдром во Србија дневно умираат по 13 лица, а од последиците на сите кардиоваскуларни заболувања дури 55.000 луѓе годишно.

Оваа и онака крајно мрачна статистика има тренд на влошување, па д-р Вишеслав Попадиќ, од кардиолошкиот оддел во КБЦ „Бежанијска коса“ предупредува дека секоја година се зголемува бројот на новодијагностицирани пациенти со дијагностицирани болести на срцето и крвните садови.

Vesnik broj 3-naslovna - Copy3

Кардиоваскуларните болести се водечка причина за смртност во светот и одземаат повеќе животи од сите форми на малигнитет заедно. Тој број на смртни случаи сега е 18,6 милиони луѓе, а проценките се дека ќе достигне речиси 24 милиони годишно до 2030 година.

Атеросклеротичната кардиоваскуларна болест (позната по својата медицинска кратенка CVD) е водечка причина за овие смртни случаи, со четири од пет кардиоваскуларни смртни случаи. Повеќе од 300 милиони луѓе во светот живеат со ASKVD, додека други две милијарди луѓе се изложени на ризик.

ASKVB е предизвикан од таложење на масни наслаги во артериите, а тоа е процес кој трае, па болеста е често незабележлива или со многу благи симптоми, додека садот не се затне што може да предизвика срцев или мозочен удар, а во најлош случај, смрт.

И покрај современите интервентни и фармаколошки форми на терапија, смртноста од оваа болест се уште е исклучително висока во некои земји, особено во земјите во развој – вели д-р Попадиќ. „Не само поради развојот на самите кардиоваскуларни болести, туку и поради факторите на ризик кои го поттикнуваат неговиот развој. Тука пред сѐ мислам на дијабетес, хиперлипидемија, дебелина, пушење.“

Понекогаш развојот на значајна артериосклеротична болест едноставно никогаш не се случува, додека има луѓе кои во доцните 30-ти и 40-ти години имаат некои од првите манифестации на атеросклеротична болест, како што се срцев удар или мозочен удар.

Водечка причина за атеросклеротични кардиоваскуларни болести е високото ниво на ЛДЛ холестерол. Пациентите кои се изложени на покачени нивоа на ЛДЛ холестерол долго време имаат поголем ризик од развој на атеросклеротични кардиоваскуларни болести. Сите студии јасно покажуваат дека колку подолго е изложувањето на повисоки концентрации на холестерол, толку е поголем ризикот од атеросклероза. На пример, луѓето кои немаат покачен холестерол и кои се грижат ќе бидат изложени на ризик од миокарден инфаркт, атеросклероза дури по 60-тата година од животот. Сепак, охрабрувачки е што 80 проценти од раните кардиоваскуларни настани може да се спречат, особено со подобра контрола на ЛДЛ холестеролот, кој е најлесно модифицираниот фактор на ризик.

Покаченото ниво на холестерол не предизвикува никакви симптоми, пациентот не чувствува ништо, а може да има и екстремно висока вредност на холестеролот – вели проф. Д-р Катарина Лалиќ, ендокринолог на Клиниката за ендокринологија, дијабетес и метаболички нарушувања во Универзитетската болница во Србија. „Не толку ретко, доколку нема организиран скрининг, следење и лекување, се случува овој покачен холестерол да се открие само кога ќе дојде до миокарден инфаркт. Младите луѓе доживуваат срцев удар, а тој можеше да се спречи или барем да се намали ризикот од негова појава со едноставна анализа: земање крв и мерење на нивото на холестерол.“

Професорот Лалиќ предупредува дека има и млади луѓе кои се изложени на висок холестерол, а имаат генетско нарушување наречено фамилијарна хиперхолестеролемија, состојба која е наследна и воопшто не е ретка. А доколку не се препознае навреме и не се лекува, може да се случи веќе во 40-тите години кај лицата со фамилијарна хиперхолестеролемија да доживее миокарден инфаркт, а во некои тешки форми и околу 20 години од животот.

При лекување на покачено ниво на холестерол се користат статини, бидејќи ја прекинуваат синтезата на холестеролот и со тоа го намалуваат. Од друга страна, по толку децении употреба на статини се покажа дека дури и ако нешто се залепи на крвните садови предизвикувајќи атеросклероза, статините можат значително да ги стабилизираат тие наслаги за да не се носат понатаму. Доколку со статините не се постигнат задоволителни ефекти, има дополнителни лекови, а во последната година имаме нова генерација на лекови кои се ефективни, кои се даваат во форма на инјекции. Се даваат еднаш неделно или еднаш на шест месеци и го одржуваат нивото на лошиот ЛДЛ холестерол во дозволените граници – нагласува проф. Лалиќ.

Од друга страна, чудно е зошто никој не зборува за екстремното зголемување на бројот на срцеви и мозочни удари во соседството и ширум светот во последната година, како и екстремното зголемување на заболувањата од канцер, бројки кои се во пораст токму по воведувањето на експерименталната мPHК вaкцина на планетата…

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!