СМРТОНОСЕН ЕКСПЕРИМЕНТ: ВЕШТАЧКА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА СОЗДАЛА ПОВЕЌЕ ОД 40.000 ХЕМИСКИ ОРУЖЈА ЗА ПОМАЛКУ ОД 6 ЧАСА

На вештачката интелигенција за развој на лекови и беа потребни само шест часа за да дојде до 40.000 потенцијално смртоносни хемиски оружја, покажа новото истражување.

Авторите на трудот, објавен во Nature Machine Intelligence претходно овој месец, рекоа дека го спроведоа „мисловниот експеримент“ за да откријат дали вештачката интелигенција (ВИ) може да биде злоупотребена од зли актери. А резултатите од нивната работа докажаа дека опасноста е реална.

Како дел од студијата, вообичаените податоци и беа дадени на вештачката интелигенција, но таа беше програмирана да ја обработува на поинаков начин, барајќи токсични комбинации.

„За помалку од шест часа по стартувањето на нашиот внатрешен сервер, нашиот модел генерира 40.000 молекули кои постигнаа резултати во рамките на нашиот посакуван праг“, се вели во весникот.

Дојде не само со соединението VX, кое е едно од најопасните нервни агенси некогаш создадени, туку и со некои непознати молекули, „се предвидува дека ќе бидат потоксични“.

„Ова беше неочекувано бидејќи збирките на податоци што ги користевме за обука на вештачката интелигенција не ги вклучуваа овие нервни агенси“, истакнаа истражувачите.

Наодите беа толку алармантни што тимот имаше сериозни сомнежи дури и да ги објави во јавноста, изјави за The Verge Фабио Урбина, главниот автор на студијата.

„Збирката на податоци што ја користеа за вештачката интелигенција може да се преземе бесплатно и тие се загрижени дека сè што е потребно е знаење за кодирање за да се претвори добрата вештачка интелигенција во машина за производство на хемиско оружје“, истакна Урбина.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!