ШТО Е ОВА АКО НЕ ФАШИЗАМ?! ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ЛАТВИЈА ВЕЛИ ДЕКА РУСИТЕ ТРЕБА ДА БИДАТ „ИЗОЛИРАНИ“ ОД ОПШТЕСТВОТО

ШТО Е ОВА АКО НЕ ФАШИЗАМ?! ПРЕТСЕДАТЕЛОТ НА ЛАТВИЈА ВЕЛИ ДЕКА РУСИТЕ ТРЕБА ДА БИДАТ „ИЗОЛИРАНИ“ ОД ОПШТЕСТВОТО

Етничките Руси кои не се лојални на латвиската влада треба да бидат „изолирани од општеството“, тврдеше претседателот на земјата Егилс Левитс во интервју за радио во средата.

Разговарајќи за позитивните и негативните ефекти за Рига од конфликтот во Украина, Левитс ја нарече загрижувачка појавата на „дел од руското општество што не е лојално на државата“.

„Нашата задача е да се справиме со тој [дел] и да ги изолираме од општеството“, додаде тој, како што е цитирано од латвискиот јавен радиодифузер LSM.

Позитивните ефекти што ги спомена претседателот го вклучија порастот на патриотизмот и национализмот во земјата и зголемената свест за цената што треба да се плати за слободата.

Летонската влада претходно одлучи да отстрани неколку споменици од советската ера и покрај приговорите на нејзината етничка руска заедница. Некои од нив беа преместени во Музејот на окупацијата – како што латвиската влада го перцепира времето кога беше под контрола на Москва – додека други беа закажани за уништување.

Според Левитс, Летонците станале почувствителни за ваквите споменици откако Русија ја нападна Украина кон крајот на февруари.

Летонскиот претседател оцени дека ситуацијата во Украина докажува дека руската војска не е толку силна како што некои веруваа. Тој вети дека неговата земја ќе продолжи да му пружа помош на Киев.

Луѓето кои живеат во балтичката држава, како и во другите западни нации, страдаат од инфлација и зголемени цени на енергијата, додаде Левитс, состојба на нештата што тој ја нарече цена за „победа над Русија“.

Веруваме дека и во Македонија би требало да се следи примерот на оваа НАТО и ЕУ членка и да се санкционираат и изолираат сите граѓани, односно припадници на други етнички заедници кои не ја почитуваат нашата држава.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!