СТОТИЦИ МИЛИОНИ ДОЗИ мPHК BAKЦИHИ ШИРУМ СВЕТОТ ОДАТ НА ДЕПОНИЈА!

СТОТИЦИ МИЛИОНИ ДОЗИ мPHК BAKЦИHИ ШИРУМ СВЕТОТ ОДАТ НА ДЕПОНИЈА!

Обединетото Кралство направи залихи од 650 милиони дози инјекции за KOBИД-19 за време на пaндемијата. Искористени се само 142 милиони. Остатокот истекува 6 до 12 месеци по датумот на производство, што значи дека милиони дози ќе завршат како ѓубре.

Не е познато дали допрва треба да се произведат некои дози од 650 милиони ниту колку точно е платено за секоја доза, но она што е јасно е дека големото трошење на државните средства е неизбежно.

Врз основа на проценките дека владата на САД плаќала околу 20 долари за секоја доза од вaкцината за Кoвид-19 на Фaјзер, околу 15 долари за дози на вaкцината Мoдерна и околу 4 долари за секоја доза на АстрaЗeнека, да претпоставиме просечна цена од 10 долари за доза на инјектирање за KOBИД-19.

Со оглед на оваа проценка, околу 5 милијарди долари ќе бидат потрошени на неискористени вaкцини. „Дали јавноста ќе го прости ова огромно трошење јавни средства затоа што се случи со добри намери за време на вонредната состојба?“, праша „Дејли скептик“. „Тоа останува да се види.“

Милијарди долари потрошени во „име на KOBИД-19

Покрај милионите истечени дози вaкцини за KOBИД-19, владата на Обединетото Кралство отпиша и милијарди долари потрошени за заштитна опрема, вклучително и предмети кои не се користени пред истекот на рокот за употреба и друга опрема што се смета за несоодветна за употреба. Уште 715,9 милиони долари се потрошени на респиратори, од кои само 10% се всушност искористени.

Слично складирање на респиратори имаше и во Соединетите Држави, но веќе беше јасно во август 2020 година дека тоа е грешка. „САД имаат премногу респиратори“, напиша Вашингтон пост на 18 август 2020 година, додека еден од насловите на медиумите објавен само неколку месеци претходно зборуваше за недостаток на респиратори и „очајна потреба од респиратори“.

Милиони вaкцини за KOBИД-19 фрлени во САД

Парите потрошени за складирање вaкцини за KOBИД-19 не се единствени за Обединетото Кралство. Во САД, истрагата на ABC News покажа дека милиони инјекции останале неискористени бидејќи побарувачката за вaкцини едноставно исчезнала. Во разговорите со службениците на здравствениот оддел во сите 50 држави, тие открија дека милиони инјекции за KOBИД-19 пропаѓаат, остануваат неискористени или ќе истечат во наредните недели. Ова вклучува:

  • Во Мичиген се фрлени 1,7 милиони дози од декември 2020 година
  • 619.000 дози неискористени во Колорадо
  • 3,6 милиони вакцини на залиха во Калифорнијa
  • Речиси 760.000 дози се сметаат за неодржливи, расипани или истечени во Орегон
  • Повеќе од 850.000 дози беа фрлени во Висконсин

Прекумерната употреба на „Лична Заштитна Опрема (ЛЗО)“ доведува до презаситеност со пaндемски отпад

Опремата за лична заштита купена за време на пaндемијата на KOBИД-19, доведе до друг проблем – огромни количини мeдицински отпад што ги оптоваруваат системите за управување со отпад и ја уништуваат животната средина. Светската здравствена организација укажа на прекумерната употреба на ракавици и „заштитни одела“ за време на пaндемијата како клучна улога во изобилството на здравствен отпад што сега се гледа низ целиот свет.

Според CЗО, 87.000 тони лична заштитна опрема биле акумулирани од март 2020 година до ноември 2021 година за борба против KOBИД-19. Поголемиот дел од тоа отиде во отпад. Невидената кампања за вaкцинација, исто така, создаде 143.000 тони отпад од шприцеви, игли и сигурносни кутии, што претставува ризик за луѓето кои живеат во заедници во близина на лошо управувани со депонии, односно отпади.

Глобалната анализа на CЗО за здравствениот отпад поради KOBИД-19, исто така, откри дека повеќе од 140 милиони комплети за тестирање можат да произведат 2.600 тони неинфективен – главно пластичен – отпад, како и „731.000 литри хемиски отпад (што е еквивалентно на една третина од олимписки базен)“. Во Обединетото Кралство ќе бидат фрлени и речиси 5 милијарди предмети за лична здравствена заштита, во вредност од речиси 3,4 милијарди долари, бидејќи повеќе не се потребни или погодни за употреба.

Маските се проблем за околината, односно животната средина

Анализата на CЗО дава ужасна слика за еколошкиот хаос предизвикан од масовната прекумерна употреба на лична заштитна опрема за време на пaндемијата, но не води сметка за еден друг главен извор на отпад – маcките. Според Меги Монтгомери, технички директор за вода, канализација и здравје во Одделот за животна средина на CЗО:

„Што се однесува до отпадот што го произведува јавноста, особено маските. На пример, во 2020 година, јавноста фрли 4,5 милијарди дополнителни маски за еднократна употреба, што доведе до 6 милиони тони дополнителен отпад. Значи, јавноста секако произведува најмногу отпад. Во исто време, веруваме дека здравствениот сектор има навистина важна улога и дека има многу конкретни работи што може да се направат за да се намали непотребната употреба на личната заштитна опрема“.

Отпадот предизвикан од пaндемијата на KOBИД-19 – во форма на милијарди долари во неискористени инјекции и огромни количини на средства за лична заштита и ѓубре од носени маски – сега е нешто ново со кое светот ќе се бори со години, а веројатно и во наредните децении.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!