ШВЕДСКА ЈА УКИНА ПРЕПОРАКАТА ЗА BAKЦИНАЦИЈА ПРОТИВ KOBИД-19 ЗА ДЕЦА ПОД 18 ГОДИНИ

ШВЕДСКА ЈА УКИНА ПРЕПОРАКАТА ЗА BAKЦИНАЦИЈА ПРОТИВ KOBИД-19 ЗА ДЕЦА ПОД 18 ГОДИНИ

За време на пaндемијата, малку деца и млади луѓе сериозно се разболеа од Кoвид-19. Тековното знаење и епидемиологијата покажуваат дека варијантите на вирусот за СAPС-КоВ-2 предизвикуваат сè поблаги симптоми кај фундаментално здрави деца и млади луѓе и дека имунитетот во групата е многу висок – стои на официјалната веб-страница на шведското Министерство за здравство.

– Севкупно гледаме дека потребата за грижа како резултат на Кoвид-19 беше мала кај децата и младите за време на пaндемијата, а исто така е намалена откако почна да се шири варијантата на вирусот oмикрон. Во оваа фаза од пaндемијата не гледаме постојана потреба од вaкцинација кај оваа група. Затоа ја повлекуваме препораката за општа вaкцинација против Кoвид-19 на возраст од 12 до 17 години, вели Сорен Андерсон, раководител на одделението во Агенцијата за јавно здравје.

Со одлуката од 1 ноември 2022 година се препорачува само деца во посебни групи со зголемена чувствителност на Кoвид-19 и со тоа само за нив се нуди вaкцинација против Кoвид 19. Станува збор за лица во групи за кои се проценува дека се почувствителни на респираторни инфекции воопшто, или имаат значително ослабен имунолошки систем. Овие групи се дефинирани од Шведското здружение за педијатри.

За фундаментално здрави деца и млади луѓе, СAPС-КоВ-2 може да се смета за вообичаен респираторен вирус во оваа фаза од пaндемијата, според Агенцијата за јавно здравје и претставници на педијатриската професија и Шведската асоцијација на педијатри.

Одлука по дијалог
Општата препорака за вaкцинација против Кoвид-19 е отстранета само за фундаментално здравите деца на возрасната група од 12 до 17 години. За оние кои наполниле 18 години, важи препораката за возрасни да земаат три дози за да имаат основна заштита од Кoвид-19.

Одлуката на Дирекцијата за јавно здравје е донесена по дијалог со претставници на релевантни организации, меѓу кои и Шведското здружение за педијатри и Националната програмска област (НПО) за здравје на децата и адолесцентите. Состојбата на сознанијата и епидемиологија на Кoвид-19 континуирано се следат. Во случај на можна промена на ситуацијата за децата и младите во Шведска, препораките може да се променат.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!