СВЕТОТ ВЛЕЗЕ ВО ОПАСНА НОВА ЕРА НА НЕРАЗУМНОСТА

СВЕТОТ ВЛЕЗЕ ВО ОПАСНА НОВА ЕРА НА НЕРАЗУМНОСТА

Се чини дека смртта на кралицата го означува дефинитивниот крај на 20 век и ерата на доверба и просперитет

Дваесеттиот век сега и навистина заврши. Смртта на кралицата, која ја носеше круната во неговата втората половина, може да претставува критична точка во историјата: моментот кога заврши она што историски ќе се сфати како златно доба на доверба и просперитет. По ужасните идеолошки војни од неговите први четири децении, тој век некако повторно се оформи во време на прилично извонреден напредок. Се чинеше дека светот – кој двапати беше обземен од ужас и невидени масовни убиства – дал завет дека ќе се искупи.

Меѓународните договори беа направени не само за да се зачува мирот туку и да се отстранат неправдите. Најдолго се претпоставуваше дека тоа нема да може да функционира: третата светска војна се чинеше неизбежна и, овојпат, новото оружје ќе донесе конечен крај на развиениот свет, ако не и на секој жив вид на планетата. Но, парадоксално, токму оваа закана од исчезнување ја направи таквата перспектива незамислива. Дури и непомирливиот глобален спор меѓу капитализмот и комунизмот не го предизвика големиот судир што се очекуваше. Наместо тоа, имавме расправија долга 50 години. Навистина, Студената војна – во нејзината најчиста и најидеализирана форма – беше веројатно најголемата дебата во човечката историја од Протестантската Реформација навака. Во нејзината срж беа најфундаменталните прашања што може да се замислат за тоа што го прави животот вреден за живеење. И целиот овој спор се одвиваше со сознание дека, ако расправијата некогаш излезе од контрола, последиците ќе бидат катастрофални.

Значи, доволно бизарно, под закана од масовно истребување и во сенката на двата најголеми глобални конфликти во историјата, имавме нова Ера на Разумот и, и покрај сите бедни, корумпирани компромиси, имавме вистински, суштински дискурс за природата на општеството.

Потоа, Советскиот Сојуз се распадна и, за една минлива секунда, се чинеше дека повеќе нема да има потреба од расправии. Целиот свет едноставно би се приклонил кон победничкото решение. Богатството и безбедноста сигурно ќе пораснат и ќе се размножуваат во оваа чудесна нова клима.

Можеби мислите, прилично жално, дека тоа не успеало така – иако всушност, во поголемиот дел од светот тоа се случи. Богатството и безбедноста на многу земји во развој навистина се зголемија драстично во последните 30 години, главно поради тоа што тие беа во можност да учествуваат на глобалните слободни пазари без мешање на комунистите. Но, во напредните општества – на победничката и на губитничката страна – се чини дека рационалноста пропадна на начини на кои се сомневам дека било кој можел да ги предвиди.

Русија направи целосно повлекување во средниот век – што мора да претпоставиме дека е вистинско, иако тоа едноставно може да биде цинична политичка стратегија од страна на нејзиното автократско раководство. Некако современиот антифашистички јазик од Големата патриотска војна се вградува во мистичен сојуз со мисијата за оживување на историскиот руски идентитет кој е изумрен со векови. Но, она што е единствено за оваа психотична фантазија е тоа што ја исклучува можноста за несогласување. Она за што сега се залага посткомунистичка Русија не е подложно на дебата и аргументи. Рационалното критикување на неговите претпоставки е еднакво на богохулење.

На Запад – особено англофонските демократии – има, на зачудување на многумина од нас, слично отфрлање на самата идеја за дебата. Оние народи кои ја добија големата морална и економска битка на нашето време, сега се изгубени во самозгрозеност и обвинување поради минатото за кое никој што живее сега не е одговорен. И на секој што ќе се осмели да не се согласи со оваа пресуда – или некој од наредбите на новата школа на апсурдот – му се заканува професионално и граѓанско протерување. Можеби имаше знаци кои требаше да ги гледаме како застрашувачки. Овој нов век започна со значајната траума од 11 септември 2001, а потоа продолжи со целосно непотребна самонанесена економска криза во 2008 година. Одеднаш победниците од Студената војна не изгледаа како да ги имаат сите одговори и, ако сте суеверни , можеби ќе верувавте дека ова е казна за дрскоста што следеше по очигледната победа.

Во оваа нова Ера на Неразумност се чини дека нема ограничување за мазохистичкото лудило кое развиените земји се подготвени да го поттикнат – без ниту еден момент да размислат колку е сето ова регресивно. Промоторите на големата климатска вонредна состојба со своето дете-светец и неговата намерна решеност да ги уништат огромните придобивки од индустриската револуција зборуваат за спасување на Планетата како да е чувствително суштество со свесност за сопствениот живот. Или пак пропагираат страв од егзистенцијална закана за човечката раса како да сме беспомошни диносауруси кои лесно би можеле да исчезнат. Има, се разбира, прилично важна разлика меѓу нас и тие тажни ѕверови. Диносаурусите имале големи тела и мал мозок, додека ние имаме – релативно кажано – мали тела и големи мозоци. Тоа значи дека имаме капацитет за генијално прилагодување за да се справиме со променливите околности: за пронајдокот и снаодливоста што ни послужија толку добро што станавме најуспешниот вид на живот на Планетата.

Еден од најважните аспекти на оваа супериорна интелигенција е – или порано беше – разбирањето на важноста на несогласувањето. Без дискусија, дебата, и аргументи, не може да има напредок во ниту едно поле – наука, економија, политика или морална филозофија. Вистинската лекција од крајот на Студената војна треба да биде дека победникот беше системот кој беше најефикасен во гарантирањето на отворена дебата и слободна размена на идеи. Се покажа дека избраните влади директно одговорни пред сопственото население, и економијата на слободниот пазар, која создаде некогаш незамислив масовен просперитет, беа условите под кои повеќето луѓе сакаа да живеат и дека можеме да продолжиме да ја подобруваме формулата со неограничени аргументирани спорови. Ако едноставно одбиеме да престанеме да се расправаме – одбиеме да бидеме замолчени – можеби е сè уште можно да излеземе од овој нов среден век.

Извор: https://www.telegraph.co.uk/news/2022/09/17/world-has-entered-dangerous-self-indulgent-new-age-unreason/

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!