CЗO ВО ПАРТНЕРСТВО СО ГЕРМАНСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКА КОМПАНИЈА СОЗДАВА ГЛОБАЛНА АПЛИКАЦИЈА ЗА ПРОВЕРКА НА BAKЦИHAЛНИТЕ ПАСОШИ ЗА KOBИД 19

CЗO ВО ПАРТНЕРСТВО СО ГЕРМАНСКА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКА КОМПАНИЈА СОЗДАВА ГЛОБАЛНА АПЛИКАЦИЈА ЗА ПРОВЕРКА НА BAKЦИHAЛНИТЕ ПАСОШИ ЗА KOBИД 19

Светската здравствена организација (CЗО) се здружи со германската телекомуникациска компанија Дојче Телеком за да создаде глобална апликација за проверка на вaкцината за кoронавируc (KOBИД-19).

Дојче Телеком е една од најголемите светски телекомуникациски корпорации. CЗО е партнер со една од подружниците на компанијата, T-Systems, меѓународна компанија за информатичка технологија.

Партнерството на CЗО со компанијата има за цел „да го поврзе секој човек на планетата со дигитален ID со QR-код“ што ќе овозможи воспоставување на глобален систем за верификација на вaкциналните пасоши.

По тестирањето за да се потврди вaкцинацијата за KOBИД-19, ова софтверско решение засновано на QR код ќе биде проширено за да и овозможи на апликацијата да верификува други вaкцини, како што се вaкцинација против детска парализа или жолта треска.

„KOBИД-19 влијае на сите. Затоа, земјите ќе излезат од пaндемијата само заедно“, рече Гарет Мел, шеф на Одделот за дигитално здравје и иновации на CЗО. „Сертификатите за вaкцинација кои се отпорни на неовластена употреба и дигитално проверливи градат доверба“.

„CЗО затоа ги поддржува земјите-членки во градењето национални и регионални мрежи на доверба и технологии за верификација“, продолжи тој. „Гејтвеј сервисот на CЗО, исто така, служи како мост помеѓу регионалните системи. Може да се користи и како дел од идните кампањи за вaкцинација и евиденција дома.“

Дојче Телеком не ги откри финансиските детали за своето партнерство со CЗО, но компанијата неодамна ги подигна своите изгледи за остатокот од 2022 година, откако објави солиден прв квартал.

Приходите на Дојче Телеком и неговите подружници се зголемија за 6,2 отсто во првиот квартал. Компанијата очекува да заработи повеќе од 38 милијарди долари до крајот на годината, што е повеќе од претходните 37,9 милијарди долари.

„Здравјето е стратешка област на раст за T-Systems. Добивањето на овој договор ја нагласува нашата посветеност на индустријата “, рече извршниот директор Адел Ал-Салех. „Кoроната има контрола над светот. Дигитализацијата го движи светот. Дигиталните сертификати за вaкцинација како оние на Европската Унија се клучни за ова. Задоволни сме што можеме да ја поддржиме CЗО во борбата против пaндемијата“.

ГЛОБАЛЕН СИСТЕМ ЗА BAKЦИНАЛНИ ПАСОШИ Е ДЕЛ ОД НОВИОТ ПAHДЕМСКИ ДОГОВОР НА CЗО

Партнерството на CЗО со компанијата доаѓа во време кога таа прави се што може за да ги убеди владите да го потпишат новиот глобален Договор за пaндемија. Сепак, изразена е загриженост дека системите што треба да ги воспостави CЗО претставуваат ризик за суверенитетот на земјите-членки.

Доколку плановите на CЗО дејствуваат соодветно, договорот би можел да стапи на сила до 2024 година. Кога тоа ќе се случи, раководното тело за време на пaндемијата ќе биде ефективно префрлено на CЗО и понатаму, на Обединетите нации.

Компонента на плановите на CЗО е глобалниот систем за вaкцинални пасоши. Организацијата тврди дека овој систем е неопходен за поддршка на нејзините напори за борба против пaндемии.

„Овој систем ќе биде универзален, задолжителен, транснационален и управуван од неизбрани бирократи во заробена невладина организација која веќе го уништи одговорот на пaндемијата на KOBИД“, предупреди Институтот Браунстоун, тинк-тенк кој се спротивставува на мерките за Кoвид-19 кои го одземаат здравјето на луѓето, како и нивната слобода.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!