ТАКАНАРЕЧЕНАТА СТРУКА НЕ ЗНАЕ ШТО Е ПРИЧИНАТА! ВО ШПАНИЈА УМИРААТ ДЕЦА ОД АКУТЕН ХЕПАТИТИС

ТАКАНАРЕЧЕНАТА СТРУКА НЕ ЗНАЕ ШТО Е ПРИЧИНАТА! ВО ШПАНИЈА УМИРААТ ДЕЦА ОД АКУТЕН ХЕПАТИТИС

Шпанија ги забележа првите два смртни случаи од акутен хепатитис или воспаление на црниот дроб кај децата, болест чии причинители се вели дека се наводно непознати и која активно ја следат светските здравствени власти.

Министерството за здравство соопшти дека 46 случаи на болеста биле пријавени во Шпанија и за три биле потребни трансплантации на црн дроб. Од трите деца, две починаа, 15-месечно бебе во јуни и шестгодишно дете кое почина во јули.

Министерството за здравство на Шпанија објави дека до 28 јули биле пријавени 507 случаи во 21 европска земја, вклучително и 273 во Британија. Најмалку 180 случаи и шест смртни случаи се регистрирани во САД.

Здравствените власти, наводно, сè уште се збунети околу причините за хепатитис и велат дека достапните докази укажуваат на стомачна болест за која не е познато дека предизвикува проблеми со црниот дроб кај инаку здрави деца.

Шпанија почна внимателно да ја следи ситуацијата откако Велика Британија ја предупреди Светската здравствена организација поради порастот на бројот на заболени.

Министерството соопшти дека засега не е забележан пораст на заболените од овој тип на хепатитис во однос на проценките направени врз основа на податоците од претходните години.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!