vakcini bez test

УШТЕ ЕДНА РУНДА ЕКСПЕРИМЕНТИ! NEW YORK POST – НОВИТЕ BAKЦИНИ ЌЕ СЕ ДАВААТ И БЕЗ ЗАВРШЕНИ ТЕСТОВИ ЗА ЕФИКАСНОСТА

„Њујорк пост“ објави нешто што многумина од нас го знаат кога станува збор за претходните „животоспасувачки“ вaкцини, а се работи за тестирање на ефективноста на овие вaкцини на луѓе уште пред да излезат на пазарот. Овој пат зборуваме за нови вaкцини, познатите бустер дози или петтата и шестата доза од вакцината против CAPС-КoВ-2.

Се очекува Управата за храна и лекови да одобри нови вaкцини за Кoвид-19 оваа недела – пред вaкцините да се тестираат на луѓе, според новиот извештај на Волстрит журнал.

vakcina bez test

Како што пишува NYPost, новите засилувачи се слични на вaкцините против Кoвид во моментов достапни во САД со мали модификации кои наводно ги штитат примателите од најновата верзија на варијантата Omicron.

Наместо да чека податоци од испитувања на луѓе, агенцијата ќе користи податоци од испитувања на глувци – како и докази од реалниот свет за безбедноста на моментално достапните вaкцини за KOBИД и резултатите од тестовите од претходните администрации на вaкцини кои се насочени кон постари соеви – за да ги процени најновите бустер дози, рече комесарот на ФДА, д-р Роберт Калиф.

„Доказите од реалниот свет од тековните вaкцини со мPНК за KOBИД-19, дадени на милиони поединци, ни покажуваат дека вaкцините се безбедни“, напиша Калиф на Твитер.

Тој додаде дека модифицирањето на постоечките вaкцини за да вклучи заштита од различни видови вируси не бара промена во состојките и е вообичаена практика што ФДА ја прави со вaкцините против грип.

И Mоderna и Pfizеr-BioNTеch поднесоа нови вaкцини за засилување до агенцијата на одобрување, а FDA се надева дека ќе започне понатамошна кампања за вaкцинација оваа есен.

Сепак, некои здравствени експерти се претпазливи за одлуката да се пуштат вaкцини без да се завршат испитувањата на луѓе.

Во јуни, двајца експерти напишаа авторски текст во кој бараа ФДА да не брза да ги воведе најновите вaкцини додека не завршат тестовите.

„Ми е непријатно што ќе одиме напред – што ќе даваме милиони или десетици милиони дози на луѓето – врз основа на податоци од глувци“, рече еден од авторите, Пол Офит, за Журнал.

Офит, советник на ФДА и директор на Центарот за едукација за вaкцини во Детската болница во Филаделфија, верува дека споредбата помеѓу вaкцините за грип и вaкцините за KOBИД-19 не е добро основана поради разликите во мутациите и нивоата на заштита.

ФДА нема да одржи уште еден состанок за да собере информации од советниците за одобренијата за вaкцини како што тоа го правеше во претходните претстави.

Pfizеr и Mоderna тврдат дека сегашните податоци докажуваат дека најновите вакцини се безбедни и ефективни, според Журнал.

Модерна веќе започна со тестирање на луѓе на најновата вакцина насочена кон подваријантите, а Pfizer се очекува да започне со тестирање овој месец, но резултатите нема да бидат достапни додека вaкцините не бидат објавени на пошироката јавност.

„Да ги чекавме резултатите од клиничкото испитување, ќе ги добиевме напролет. Потребно е време да се спроведат клинички испитувања“, изјави за Журнал Вилијам Шафнер, професор по медицина на медицинскиот центар на Универзитетот Вандербилт. „Ова е само ажурирање на претходната вaкцина што ја користевме.

Ова е веќе чекор напред, веќе не им е потребно никакво испитување, а сето тоа и ви го кажуваат в лице…

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!