wang kina

ВАНГ ГИ ПРЕДУПРЕДУВА САД ДА НЕ СОЗДАВААТ ПОГОЛЕМИ ПРОБЛЕМИ

Државниот советник и министер за надворешни работи Ванг Ји се состана со кинески и странски медиуми по затворањето на серијата состаноци на министрите за надворешни работи за соработка во Источна Азија во Пном Пен на 5 август 2022 година.

Државниот советник и министер за надворешни работи, Ванг Ји, во петокот ги повика Соединетите Држави да ги поправат своите погрешни постапки по прашањето на Тајван и ги предупреди да не дејствуваат избрзано за да се избегне создавање поголема криза.

Ванг ја елаборираше позицијата на Кина при средбата со кинеските и странските медиуми по затворањето на серијата состаноци на министрите за надворешни работи за соработка во Источна Азија во Пном Пен. Тој ги отфрли американските дезинформации за одговорот на Кина на посетата на претседателката на Претставничкиот дом Ненси Пелоси на Тајван.

Ванг рече дека воените вежби и активностите за обука на Кина се отворени, транспарентни и професионални, како и во согласност со домашното право, меѓународното право и меѓународната практика, со цел да се предупредат сторителите и да се казнат силите за „независност на Тајван“.

Во меѓувреме, дејствијата на Кина се да го поддржат меѓународното право и основните норми на меѓународните односи, особено принципот на немешање во внатрешните работи, додаде тој.

Ванг предупреди дека ако принципот на немешање во внатрешните работи биде игнориран и напуштен, светот ќе се врати во законот на џунглата и САД ќе ги третираат и малтретираат другите земји, особено малите и средните, од т.н. -позиција на сила.

Земјите треба да се обединат заедно за да не дозволат такви работи и уназадување на човечката цивилизација, додаде тој.

Ванг ги отфрли обвинувањата на Вашингтон дека Кина се обидува да го промени статус квото преку Тајванскиот теснец, како целосна клевета, велејќи дека САД и тајванските сепаратистички сили се тие што го прекршиле статус квото.

Ванг го наведе заедничкото соопштение Кина-САД за воспоставување дипломатски односи објавено во 1978 година во кое се вели дека САД „ја признаваат Владата на Народна Република Кина како единствена легална влада на Кина“ и „ја признаваат кинеската позиција дека постои само една Кина и Тајван е дел од Кина“.

„Ова е статус кво низ Тајванскиот теснец кој остана непроменет со децении“, нагласи Ванг.

САД го ставија еднострано измислениот „Закон за односи со Тајван“ пред трите соопштенија на Кина и САД и тајно ги додадоа таканаречените „Шест гаранции“ во својата изјава за политиката на една Кина, рече Ванг.

САД се тие кои го менуваат статус квото и ја поништуваат политиката на Кина, додаде тој.

Ванг, исто така, ја нападна Тајванската Демократска напредна партија за притисок за „поголема независност“, ангажирање во „де-синизација“ и создавање „две Кина држави“ или „една Кина, еден Тајван“ во различни прилики.

Ванг рече дека ако Сун Јат-сен, патриот и пионер на кинеската демократска револуција, е сè уште жив, тој ќе го осуди Цаи Инг-вен, лидерот на DPP, како „недостоен потомок“.

Истакнувајќи дека посетата на тогашниот спикер на Домот, Њут Гингрич на Тајван пред 25 години беше сериозна грешка на средбата со силно противење од кинеската влада, Ванг рече дека претходната грешка не може да послужи како оправдување или изговор за повторување на грешките.

Како што извештаите велат дека САД го засилуваат военото распоредување во регионот, Ванг се надева дека страните ќе останат внимателни на потегот на САД.

Вообичаена тактика на САД е да создаваат проблем и потоа да го користат за да ги постигнат своите цели, но таквиот чин не функционира за Кина, рече Ванг.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!