ВЕШТАЧКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ЌЕ СТАНЕ „ДОМИНАНТНА ФОРМА НА ЖИВОТ“ НА ЗЕМЈАТА И ЌЕ ГИ ЧУВА ЛУЃЕТО КАКО ШТО „НИЕ ЧУВАМЕ ЦВЕЌИЊА“

ВЕШТАЧКАТА ИНТЕЛИГЕНЦИЈА ЌЕ СТАНЕ „ДОМИНАНТНА ФОРМА НА ЖИВОТ“ НА ЗЕМЈАТА И ЌЕ ГИ ЧУВА ЛУЃЕТО КАКО ШТО „НИЕ ЧУВАМЕ ЦВЕЌИЊА“

Вештачката интелигенција (ВИ) брзо ќе се развива надвор од нашето разбирање, вели Џејмс Лавлок, но идејата дека вештачката интелигенција сака да не истреби е строго научна фантастика.

Vesnik-broj-4-naslovna-1-Copy4

Вештачката интелигенција (АИ) еден ден ќе ги држи човечките суштества на ист начин како што ги чуваме растенијата, тврди еден научник.

Џејмс Лавлок, ветеранот за заштита на животната средина, најпознат на пошироката јавност по неговата влијателна Гаја теорија, вели дека додека Вештачката интелигенција неизбежно ќе стане доминантна форма на живот на Земјата, истата ќе сака да не држи наоколу „како што чуваме растенија во градините“.

Во својата последна книга Novacene, Лавлок предвидува дека мисловните машини на иднината „ќе се дизајнираат и градат од системите за вештачка интелигенција што веќе ги конструиравме“.

Овие вештачки интелигенции кои се самореплицираат брзо ќе се развиваат додека не станат „илјадници, а потоа милиони пати поинтелигентни од нас“, додава тој.

Но, тој вели дека од тоа не треба да се плашиме, посочувајќи дека компјутерите – како и луѓето – се загрозени од климатските промени – така што одржувањето на планетата погодна за живеење ќе биде исто толку важно за нив како што е за нас: „по извонредна шанса, се случува горната температура и за органскиот и за електронскиот живот на океанската планета Земја се речиси идентични и блиску до 50ºC“.

Новаценот, вели Лавлок, ја претставува следната геолошка ера во историјата на Земјата.

Како што ерата на холоценот, за време на која човештвото еволуираше, отстапи место на она што научниците го нарекуваат антропоцен – каде што луѓето почнаа материјално да ја менуваат климата и површината на Земјата – така и Новаценот го означува почетокот на „следното кралство на животот“, со вештачката интелигенција која ја обликува иднината на планетата.

Антропоценот генерално се смета дека започнал во 1950 година, но ако Лавлок е точен, тоа е најкратката геолошка доба досега. Тој го датира почетокот на Новацен од октомври 2015 година, кога компјутерската програма AlphaGo првпат победи човечки мајстор во жестоко сложената стратешка игра Go.

Тој ги отфрла луѓето како Елон Маск, кој верува дека вештачката интелигенција претставува закана за човештвото и предлага да се подобриме со бионички импланти за да го изедначиме полето за играње.

Тој вели дека е оптимист за иднината на вештачката интелигенција, бидејќи „оптимистичката верзија е поефикасна“.

Тој, исто така, го отфрла планот на Маск да го колонизира Марс, велејќи за New Scientist: „Знам прилично многу за Марс. Мислам дека нема да започнеме колонии на Марс. Не можам да мислам на многу понегостопримливо место.“

„Мислам дека Илон Маск е многу паметен човек, мора да е, (во спротивно) не би бил толку богат. Но, да сакаш да одиш и да живееш на Марс е исто толку лудо колку што можеш да биде. Тој мора да ги мрази луѓето уште повеќе од мене“.

Тој дрско додава дека би било подобро ако Маск „се урне“ кога ќе стигне до Црвената планета.

Лавлок, кој сега има 101 година, некогаш го држеше во раце бебето Стивен Хокинг.

За разлика од Хокинг, кој рече дека „човечката раса нема иднина ако не оди во вселената“, Лавлок цврсто верува дека фокусот на човештвото за блиската иднина треба да биде на Земјата.

Нови суштества ќе произлезат од постоечките системи за вештачка интелигенција, вели тој, и ние ќе работиме во партнерство со нив.

Клучно е, смета Лавлок, дека интелигентниот живот на оваа планета, кој може да биде единствениот интелигентен живот насекаде, треба да опстане и да напредува.

Ние сме во моментов, вели тој, единствените суштества способни да го разберат космосот.

И еден ден Лавлок вели, вештачката интелигенција што ја создаваме би можела да се рашири низ целиот универзум.

Веројатно со нас луѓето, само за да им правиме друштво.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!