ВИШОКОТ НА СМРТНОСТ ВО ШВЕДСКА И ДАНСКА БЕШЕ ИСТ ЗА ВРЕМЕ НА ПAHДЕМИЈАТА И ПОКРАЈ ТОА ШТО ШВЕДСКА ОДБИ ЗАКЛУЧУВАЊА И ДРУГИ ДРАКОНСКИ МЕРКИ

ВИШОКОТ НА СМРТНОСТ ВО ШВЕДСКА И ДАНСКА БЕШЕ ИСТ ЗА ВРЕМЕ НА ПAHДЕМИЈАТА И ПОКРАЈ ТОА ШТО ШВЕДСКА ОДБИ ЗАКЛУЧУВАЊА И ДРУГИ ДРАКОНСКИ МЕРКИ

За време на пaндемијата на KOBИД-19, Данска и Шведска одбраа многу различни пристапи. Додека Данска воведе задолжителни маски, затвораше училишта и постојано затвораше таканаречени „несуштински“ бизниси, Шведска едвај наметна некакви ограничувања.

Поддржувачите на *мерките* и *протоколите* ги обвинија шведските власти за непромисленост и тврдеа дека нивниот пристап ќе доведе до непотребен број на жртви. Но, сега бројките се излезени, и според двајца дански професори, Кристијан Канструп Холм, вирусолог и професор на Универзитетот во Архус и Мортен Петерсен, професор по биологија на Универзитетот во Копенхаген, во напис за данскиот весник Берлинске тиденде објавен на 8 јули, вишокот на смртност во 2020 и 2021 година бил всушност ист во двете земји! Во Данска, драконските ограничувања врз слободите на движење, дружење, и економска активност беа оправдувани со потребата да се спречи оптеретувањето на јавниот здравствен систем и јавноста генерално го прифати ова оправдување.

Заклучокот на професорите сепак е дека ова оправдување не држи: и покрај многу малку ограничувања во Шведска, шведскиот здравствен систем никогаш не дојде ни блиску до распаѓање. Во 2020 година, Швеѓаните сигурно забележаа прекумерна cмртност, додека смртноста во Данска остана приближно иста како и во претходните години (види графикон подолу). Но, во 2021 година ситуацијата е обратна, според податоците. Двајцата професори, исто така, истакнуваат дека во 2020 година, всушност, немало вишок смртност во Шведска кај оние на возраст под 75 години, што едноставно потврдува дека KOBИД-19 првенствено ги напаѓа најстарите.

Прекумерна смртност во Шведска (црвена) и Данска (сина)

Според моделите што се користеа за да се оправдаат построгите ограничувања во Данска, се очекуваше да починат околу 30.000 луѓе доколку се почитуваше стратегијата на Шведска. Но, според податоците, вишокот на смртност во Шведска во текот на двете години бил околу 6.000, а во Данска 3.000, што е ист процент затоа што данската популација е околу половина од шведската. Така, моделите беа погрешни за околу 90%. Може да се додаде дека оваа година гледаме континуирана прекумерна смртност во Данска, многу над таа во Шведска.

„Често се случува“, велат авторите, „поединци, групи или дури цели популации да бидат фатени во лажни дихотомии. Тие вообичаено се засноваат на моќни анегдоти и водат до општо прифаќање на валидноста на едно или повеќе тврдења, кои не можат да се оправдаат. доколку имаат сериозни негативни последици, како за поединци, така и за цели популации“. Овие професори ги повикуваат властите да се погрижат во иднина да се земат предвид сите последици, вклучително и негативните ефекти од ограничувањата врз јавното здравје, психолошката благосостојба, образованието и економијата. За да се случи ова, „клучно е да се има храброст да дебатира и анализира“.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!