ВО БЕЛГИЈА ИМ ПЛАЌААТ НА ОНИЕ КОИ РЕШИЛЕ ДА СЕ ОСЛОБОДАТ ОД АВТОМОБИЛОТ! КОЛКУ?!

ВО БЕЛГИЈА ИМ ПЛАЌААТ НА ОНИЕ КОИ РЕШИЛЕ ДА СЕ ОСЛОБОДАТ ОД АВТОМОБИЛОТ! КОЛКУ?!

Веќе почнаа да се случуваат големи промени во општеството, а најновиот пример доаѓа од Белгија. Досега, тоа е само во Брисел, каде што сопствениците на автомобили се охрабруваат да се ослободат од личниот автомобил за значителна награда. Како и многу иницијативи досега, така и оваа се случува под покровителство на екологијата.

Тоа е дел од програмата „Бриселс ер“, која веќе понуди различни стимулации за граѓаните да не возат низ градот со автомобили. Имено, иако главниот град на Белгија не е огромен, квалитетот на воздухот е исклучително лош, често полош отколку во најголемите европски метрополи.

Дел од „заслугата“ за лошиот квалитет на воздухот оди и на количеството автомобили во и околу градот. Затоа секој граѓанин кој ќе реши да се ослободи од автомобилот ќе добие бонус од 900 евра. Притоа, сопствениците имаат две решенија; првата е продажба на автомобилот, а втората е задржување на возило под услов да не биде регистрирано.

Покрај некои предуслови, како што се најмалку две години претходна сопственост на регистрираното возило, властите смислија и попис на имотот. Максимални 900 евра ќе добијат сите кои имаат годишен приход до 37.600 евра, а оние со до 75.100 евра, добиваат 700 евра. Ако некој заработува уште повеќе, наградата е „само“ 500 евра.

Градските власти се надеваат дека оваа иницијатива ќе го намали бројот на автомобили на патиштата, но и ќе ги поттикне луѓето да го користат добро организираниот јавен превоз, како и добро организираните услуги за споделување, без разлика дали се возила, велосипеди или исклучиво електрични автомобили.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt.info@gmail.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!