karantin izrael

ИЗРАЕЛ: СЕ УКИНУВА KAPАНТИHOT ЗА ДЕЦАТА ОД СЛЕДНАТА НЕДЕЛА

Премиерот Нафтали Бенет, министерот за здравство Ницан Хоровиц и министерот за образование Џифат Шаша-Битон објавија нови упатства што ќе ја заменат изолацијата за децата.

Кaрантинот за деца ќе биде целосно укинат од четврток, по разговорите меѓу Министерството за здравство и педијатрите околу политиката на изолација од кoронавирусот во образовниот систем.

Премиерот Нафтали Бенет, министерот за здравство Ницан Хоровиц и министерот за образование Џифат Саша-Битон се согласија за нови насоки кои ќе ја заменат сегашната изолационистичка политика.

„Во последните недели, речиси сите родители во Израел ја доживеаја оваа тешкотија“, рече Бенет на прес-конференција во четвртокот навечер. „Бранот Омикрoн го достигнува својот врв и тешко е да се живее таков рутински живот со голем број луѓе во карaнтин. Свесен сум за неволјата и ги следев настаните што се случуваат на други места во светот“.

Според новите упатства, децата ќе прават антиген тестови два пати неделно, во недела и среда. Ако тестот е негативен, детето ќе продолжи да оди на училиште како и обично.

Студентите ширум земјата ќе добиваат три бесплатни антиген тестови на секои неколку недели за да ги намалат финансиските трошоци на новата програма.

Сите деца и возрасни на возраст од 0 до 18 години, без разлика дали се вaкцинирани или не, повеќе нема да треба да се изолираат откако ќе дојдат во контакт со проверен случај на кoронавирус. Само кога антиген тестот ќе даде позитивен резултат ќе мора да останат дома.

„Ние преземаме одговорност“, рече Бенет. „Овој потег бара одговорност и од вас, родителите, за правилно извршување на тестовите. Ако детето има симптоми или позитивен резултат од тестот, едноставно не го праќајте на училиште“.

Михал Коен, поранешен генерален директор на Министерството за образование, рече дека е потребна одлука за ставање крај на изолацијата во образовниот систем. Ако трговските центри и местата за забава се отворени, нема смисла да се затвораат училиштата и училниците“.

Министерството за здравство препорача децата со висок ризик на возраст од 5 до 11 години да станат подобни за трета доза вaкцина против кoронавирус.

Овој предлог уследи по студија спроведена за стапките на морбидитет кај децата и адолесцентите за време на бранот Омикрoн во Израел и степенот до кој вaкцината ги заштити.

Врз основа на наодите од студијата спроведена од истражувачи од Министерството за здравство, Институтот за наука Вајцман во Реховот, Хебрејскиот универзитет во Ерусалим и медицинскиот центар Шеба во Тел Хашомер, Министерството за здравство одлучи да препорача дополнителна вакцина за деца на возраст од 5-11 години, кои припаѓаат на високоризични групи со надеж дека слично ќе го зголемат нивото на заштита од сегашниот бран Омикрон.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt.info@gmail.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!