youtube cenzura

ВО ПОСЛЕДНИОТ НАПАД НА ЦЕНЗУРА, YOUTUBE БРИШЕ НАД 120.000 ВИДЕА ПОРАДИ „ДЕЗИНФОРМАЦИИ“

Google го објави својот Извештај за транспарентност кој го покрива вториот квартал од 2022 година, кој открива дека 122.660 видеа се отстранети од YouTube во овој момент поради прекршување на неговата политика за „дезинформации“.

Некои набљудувачи велат дека ова е првпат Google да ја вклучи оваа категорија во својот квартален извештај за отстранување содржина од својата видео платформа, додавајќи „дезинформации“ на работи како порнографија, „говор на омраза“, безбедност на децата итн.

Содржините отстранети поради „дезинформации“ сочинуваат 2,7 отсто од сите избришани видеа во периодот од април до јуни. Повеќе видеа исчезнаа од YouTube поради наводно ширење дезинформации од оние означени како промовирање насилство и насилен екстремизам и поради „други“ недефинирани причини.

За тоа време, YouTube отстрани вкупно 4.496.933 видеа, мнозинството (1.383.028) поради прекршување на упатствата за безбедност на децата, проследено со насилни или експлицитни содржини (900.014) и сексуалност или голотии (666.315).

Google вели дека донесува одлуки за тоа кои видеа да ги цензурира со спроведување на неговите Упатства за заедницата и се потпира на вистински луѓе и технологија за да ја означи содржината за отстранување. Од човечка страна, гигантот има нешто што се нарекува програма Trusted Flagger која вклучува невладини организации, владини агенции и поединци.

Сепак, огромното мнозинство на отстранети видеа – 4.195.734 – прво беа означени од автоматизираниот систем на Google, проследено со кориснички извештаи како извори на прво откривање (256.109 видеа), индивидуални „доверливи известувачи“ (34.490) и невладини организации (10.555).

Според извештајот, владината агенција стои зад отстранувањето на 45 видеа во вториот квартал.

youtube videos removed

Извештајот, исто така, открива дека YouTube има за цел да избрише што е можно повеќе видеа што смета дека се непристојни пред некој да може да ги погледне. Компанијата примила 223.286 поплаки и вратила 26.796 видеа.

Во однос на земји или региони, Индија се најде на врвот на листата со 1.324.634 видеа кои потекнуваат од таму, а кои беа отстранети во периодот меѓу април и јуни оваа година, а потоа следат САД (445.148), Индонезија (427.748), Бразил (222.826), Русија (192.382). , и повеќе, вклучувајќи ги Пакистан, Бангладеш, Виетнам, Мексико и Тајланд во првите десет.

Видеата не се единственото нешто што се брише од YouTube во неверојатни бројки – 754.347.291 коментари беа отстранети во вториот квартал, повторно огромното мнозинство (98,9 проценти) првпат беа откриени од системот за автоматско означување.

Исчезнаа и 3.987.509 канали, повеќето (89%) поради спам, додека дезинформациите не беа вклучени како категорија во делот на извештајот поврзан со оваа акција преземена од YouTube.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!