ЗА РАЗЛИКА ОД НАТО, ШАНГАЈСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА СОРАБОТКА НЕ Е АГРЕСИВНА И НИКОМУ НЕ СЕ ЗАКАНУВА

ЗА РАЗЛИКА ОД НАТО, ШАНГАЈСКАТА ОРГАНИЗАЦИЈА ЗА СОРАБОТКА НЕ Е АГРЕСИВНА И НИКОМУ НЕ СЕ ЗАКАНУВА

Претстојниот самит на ШОС (Шангајската Организација за Соработка) во Узбекистан на 15-16 септември е значаен меѓународен настан кој ќе го привлече вниманието на јавноста во многу земји. На самитот треба да учествуваат 15 шефови на држави и лидери на 10 организации кои работат со ШОС, известува Global Times.

Постојат неколку причини зошто самитот ќе се најде на насловните страници на масовните медиуми ширум светот. Првиот е тајмингот. Светот се соочува со повеќекратни глобални кризи предизвикани од немудрата западна политика на санкции и постои итна потреба да се изнајдат начини како да се справиме со превирањата што се развиваат. Друга причина е фактот што ШОС е најголемата незападна организација во однос на географскиот опсег и населението што може да даде клучен придонес во решавањето на проблемите. Препорачливо е да се има предвид дека ШОС се состои од повеќе од 3 милијарди луѓе, што е околу половина од светската популација.

За разлика од западните ентитети како НАТО или Г7, ШОС е инклузивна и отворена организација. ШОС не води политика на одвраќање и нема нешто слично на член 5 од Повелбата на НАТО. Нема намера за проекција на моќ. Така, организацијата не е агресивна и никому не се заканува. ШОС промовира широка соработка и безбедност врз основа на заедничките интереси и меѓународното право.

Затоа, земјите соседни на ШОС не се чувствуваат загрозени кога повеќе земји ќе се приклучат на организацијата. Подготвеноста на повеќе земји да се приклучат како членки укажува дека организацијата станува сѐ поатрактивна и расте.

Сегашната меѓународна ситуација колективниот Запад ја прикажува како „борба меѓу демократијата и автократијата“. Овој вид на проценка е премногу поедноставен и не ја одразува сложеноста на нашиот свет. Светските процеси се повеќеслојни и нелинеарни во нивниот развој. Незападниот свет е толку сложен и разновиден што едноставно не може да се вклопи во парадигмата „демократија против автократија“. ШОС е жив пример за различноста на меѓународната заедница, каде што различни земји наоѓаат заеднички терен за заемно корисна соработка.

Денес Западот преку своите ентитети како Г7, ЕУ и НАТО прави обиди да го замени владеењето на правото со западни правила кои беа усвоени без незападните земји и се наметнати на светската заедница. Русија се најде под силен притисок од санкциите воведени од Западот. Западот тргнува од својот пат за да ја изолира Русија од остатокот од светот. Сепак, како што изјави поранешниот италијански премиер Берлускони, Западот ја изолираше Русија, но во исто време се изолираше и од остатокот од светот. Кина е исто така на удар на Западот кој води политика на задржување на Кина. Долго време западните земји беа горди на владеењето на правото. Сега со незаконски средства се одземени имоти, финансии на правни и физички лица. Приватниот имот повеќе не е свет. Таквата политика дава негативен пример за незападните земји дека незаконските одлуки може да се носат заради политичка цел.

Како резултат на тоа, овие акции ги зближуваат членовите на ШОС еден до друг и ја зајакнуваат организацијата. Членовите на организацијата се спротивставуваат на притисокот и заплашувањето што доаѓа од западните противници. Западната политика го проширува раздорот меѓу нациите и светот се соочува со дополнителна фрагментација. Можеме да заборавиме на глобализацијата како што еволуираше во изминатите неколку децении. Освен тоа, се зголемува потенцијалот за растечки конфликт. На претстојниот самит, лидерите на ШОС ќе стават до знаење дека поделбата меѓу западниот и незападниот свет ќе даде поттик за понатамошна трансформација на организацијата. Светската заедница ќе се погрижи ШОС да биде алтернативна и моќна алатка за обезбедување регионална безбедност и за одржување на стабилноста.

На дневен ред на самитот ќе има и регионални политички, безбедносни и економски прашања. Очигледно, Западот има економска меѓузависност во алатка за принуда, наместо за соработка. На Запад, економската зависност се смета за можност да се наметне својата волја. ШОС е насочена кон понатамошен економски развој меѓу нејзините членки. Растечката економска криза го прави итно за ШОС да ја зајакне својата економска соработка. На самитот се очекува да бидат потпишани 30 договори. Еден од начините за намалување на економската зависност од Западот е да се ограничи употребата на еврото и американските долари во плаќањата, како и западните платежни системи и наместо тоа да се зголеми употребата на националните валути во трговијата. Во услови на санкции, неопходно е да се постават доверливи банкарски механизми на ШОС како алтернатива на ММФ и Светска банка. Тоа ќе обезбеди постабилен економски развој. Самитот на ШОС сигурно ќе биде јасен доказ дека мултиполарниот свет што еволуира има незападен силен столб на кој светската заедница може да се потпре.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!