agenda 2030

ЗАД ГЛОБАЛНИОТ НЕДОСТАТОК НА ЕНЕРГИЈА СТОИ АГЕНДАTA НА ОН-2030 И ЖЕЛБА ЗА ПОШИРОКА КОНТРОЛА НА ЧОВЕШТВОТО

Европската комисија во средата соопшти дека „нема причина да се верува дека оваа шема ќе се промени“ во врска со намалувањата на протокот на рускиот природен гас пред зимата, објавувајќи сеопфатен нов план во соопштението за печатот во кое ги повикува земјите-членки на веднаш и „доброволно“ намалување на потрошувачката на гас.

Планот предлага значително намалување на потрошувачката на гас за 15% во следните осум месеци и ќе бара драстични активности во сите индустрии, производителите на електрична енергија, па дури и граѓаните во нивните домаќинства, наведува Блумберг.

Извршната власт на ЕУ забележа дека првичните намалувања ќе бидат доброволни; сепак, во предлогот без преседан, Комисијата бараше во сценарио за тревога ширум ЕУ „кога постои значителен ризик од сериозен недостиг на гас или каде што има исклучително висока побарувачка за гас, што ќе доведе до значително влошување на ситуацијата со снабдувањето со гас “ – ЕУ ќе има моќ да наметне задолжителни намалувања.

Најавата „Заштедете гас за безбедна зима“ е претставена како вина на Кремљ бидејќи „го користи извозот на гас за воени цели“, се вели во документот:

Европската унија се соочува со ризик од натамошно намалување на испораките на гас од Русија, поради политизирањето на извозот на гас од страна на Кремљ, при што речиси половина од нашите земји-членки веќе се погодени од намалените испораки. Преземањето акција сега може да ги намали и ризикот и трошоците за Европа во случај на понатамошно или целосно нарушување, зајакнувајќи ја енергетската отпорност на Европа.

Затоа, Комисијата денеска предлага нова законска алатка и Европски план за намалување на побарувачката на гас, за намалување на употребата на гас во Европа за 15% до следната пролет. Сите потрошувачи, јавната администрација, домаќинствата, сопствениците на јавни згради, снабдувачите со електрична енергија и индустријата можат и треба да преземат мерки за заштеда на гас. Комисијата, исто така, ќе ја забрза работата за диверзификација на снабдувањето, вклучително и заеднички набавки на гас за да ја зајакне способноста на ЕУ да набавува алтернативни снабдувања со гас.

Што се однесува до предложеното „право“ да се објави тревога на ниво на Унијата што би ги активирало задолжителните овластувања на европската извршна власт, ова е опишано во следниот дел:

Комисијата предлага нова Регулатива на Советот за координирани мерки за намалување на побарувачката на гас, врз основа на член 122 од Договорот. Новата регулатива ќе постави цел за сите земји-членки да ја намалат побарувачката на гас за 15% помеѓу 1 август 2022 и 31 март 2023 година. Новата регулатива, исто така, ќе и даде на Комисијата опција, по консултации со земјите-членки, да прогласи „синдикална тревога „ за безбедно снабдување, наметнувајќи задолжително намалување на побарувачката на гас за сите земји-членки.

Синдикално предупредување може да се активира кога постои значителен ризик од сериозен недостиг на гас или исклучително висока побарувачка на гас. Земјите-членки треба да ги ажурираат своите национални планови за вонредни состојби до крајот на септември за да покажат како имаат намера да ја постигнат целта за намалување и треба да известуваат до Комисијата за напредокот на секои два месеци. Земјите-членки кои бараат заедничка испорака на гас ќе треба да ги покажат мерките што ги презеле за намалување на домашната побарувачка.

Итните мерки (и овластувањата што Брисел очигледно ги презема и усвојува) доаѓаат во време на она што еден аналитичар цитиран во Блумберг го нарече веројатно „најголемата енергетска криза во Европа во нејзината историја“ – исто така, судбината на Северен тек 1 во блиска иднина останува нејасна.

И се чини дека ќе трае не само оваа претстојна зима, туку и годините што доаѓаат, како што истакнува Хавиер Блас од Блумберг: „Европската комисија не само што предупредува за снабдувањето со гас оваа зима, туку и укажува на проблемите за зимата 2023 година – 24 (причината е што ако ги потрошите сите залихи оваа зима, следната ќе имате неволја)“.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!