ЗАМИСЛЕТЕ ГО ВО ВАШЕТО ТЕЛО! МИКРОРОБОТ СО ОБЛИК НА РАК КОЈ СКОКА, СЕ СОБИРА И СЕ ДВИЖИ, А ГОЛЕМ Е САМО ПОЛОВИНА МИЛИМЕТАР

ЗАМИСЛЕТЕ ГО ВО ВАШЕТО ТЕЛО! МИКРОРОБОТ СО ОБЛИК НА РАК КОЈ СКОКА, СЕ СОБИРА И СЕ ДВИЖИ, А ГОЛЕМ Е САМО ПОЛОВИНА МИЛИМЕТАР

Група инженери од Универзитетот Нортвестерн го развиле најмалиот робот со далечинско управување што може да оди. Роботот со облик на рак е широк само половина милиметар, но може да се витка, да се врти, да ползи, да оди, да се врти, па дури и да скока.

Роботот рак, дизајниран од инженери, е толку мал што може да стои на работ на паричка, а сепак може да врши движења преку далечински управувач. Истражувачите се надеваат дека нивната технологија може да го доближи полето на роботиката до создавање микророботи, кои можат да извршуваат задачи во затворени простори.

„Роботиката е возбудливо поле на истражување, а развојот на роботи во микро размери е забавна тема за академско истражување“, рече Џон А. Роџерс, кој ја предводеше експерименталната работа на проектот.

„Можете да ги замислите микророботите како поправки или како склопуваат мали структури или машини во индустријата, или како хируршки асистенти за чистење на затнати артерии, запирање на внатрешното крварење или отстранување на канцерогени тумори, сето тоа во минимално инвазивни процедури.

Силата на овој робот рак лежи во еластичноста на неговото тело. За да го конструираат роботот, истражувачите користеле легура на материјал кој се трансформира во неговата „запаметена“ форма кога ќе се загрее. Ласерот далечински го контролира роботот за да го активира и одредува во која насока ќе оди роботот.

„Бидејќи овие структури се толку мали, стапката на ладење е висока“, објасни Роџерс. „Всушност, намалувањето на големината на овие роботи им овозможува да трчаат побрзо.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите.
  • Доколку, пак, имате било какви идеи и предлози за понатамошниот тек на мојата работа (која самостојно ја водам речиси 1 година), односно нашата заедничка борба за слобода и правда, повторно контактирајте ме преку Фејсбук или email, а јас сум подготвен (секако, во склоп на своите можности) да издвојам време и да поразговарам, па дури и да се сретнам со секој од вас кој има чисто срце и добра намера!
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!