ЗАПАДНИОТ СИСТЕМ Е ПОФРАГИЛЕН ОД КОГА БИЛО... ЕВЕ ШТО СЛЕДУВА

ЗАПАДНИОТ СИСТЕМ Е ПОФРАГИЛЕН ОД КОГА БИЛО… ЕВЕ ШТО СЛЕДУВА

Автор Крис Мекинтош преку InternationalMan.com

Сакам да истакнам две работи.

Едната е дека Џон Лок беше во право. Владата нема друга причина за постоење освен зачувување на имотот. Тиранијата е практикување на моќ надвор од правото… има само едно нешто што ги собира луѓето во бунтовна метеж, а тоа е угнетувањето“. -Џон Лок

Ако некогаш постоел катализатор за галванизација и забрзување на алтернативен систем или системи за да се обезбеди ослободување од цунамито на угнетувањето кое доаѓа врз нас, тогаш сигурно ова е тоа.

И второ… галванизацијата на сегашните постоечки алтернативни системи, кои, ако сум ни половина во право, ќе се оформат во текот на деценијата што следи, што ќе резултира со нешто што ќе биде непрепознатливо од сегашната состојба.

Додека западниот „демократски“ свет се фокусира на тоа да обезбеди збунетиот пол да има тампони во тоалетот на момчињата, драматични промени се во тек во тој свет надвор од тесниот опсег на меинстрим медиумите во кој доминира Западот. На неодамна свиканиот меѓународен економски форум во Санкт Петербург, Владимир Путин го кажа тоа вака:

Да повториме, овие промени се фундаментални, револуционерни и ригорозни. Би било погрешно да се претпостави дека во време на турбулентни промени, може едноставно да се седне или да се чека додека сè не се врати на вистинскиот пат и не стане она што беше порано. Нема.

Сега мислете што сакате за Влад, но да ги отфрлиме неговите ставови е глупаво. Ако ништо друго, неговото разбирање за историјата, економијата и реалполитиката е многу супериорно во однос на било која подиумска крофна буквално во која било западна земја денес.

Различни идеологии, различни економски, политички и социјални системи

Додека централните планери во Светскиот Економски Форум (СЕФ), НАТО, ЕУ, Велика Британија, Канада, Нов Зеланд, Австралија и Американската администрација продолжуваат со она што може да се опише само како тиранска зла агенда, ова создава поголема синергија и поврзување за оние системи кои се во несогласување, макар и само маргинално. „Непријателот на мојот непријател е мој пријател“.

Запомнете… Сојузниците му се придружија на Сталин во Втората светска војна со цел да го поразат Хитлер. Вратете се на она што го видовме дека се случува во последните, 40 чудни години. Системот предводен од Западот се деиндустријализира, префрлајќи го производството во Евроазија (особено Кина), Индија, Југоисточна Азија и Латинска Америка (особено Мексико). Производството на суровини, особено во енергетиката, е префрлено… во голема мера во Русија од западноевропејците и од Северна Америка на Блискиот Исток. Последново е и намалување на производството на енергија во Северна Америка, како и оставање вакуум за моќ на Блискиот Исток, кој сега брзо се пополнува од Кина, Иран и Русија. Ова сега формираше систем со кој евроазиското раководство сега контролира огромни количини на маргиналните залихи на производство, енергија и суровини.

Поглед на „нашиот“ систем. Оној на либералниот Запад

Овде, на Западот, инфраструктурата е во голема мера приватизирана и формира природен монопол, извлекувајќи рента од граѓаните директно додека платените даноци, наводно за наведените услуги, остануваат високи. Тоа е систем на двојно оданочување кој ја еродира средната класа, заедно со споменатата деиндустријализација која ја еродираше работничката класа, офшорирајќи ги нивните работни места, а истовремено зголемувајќи го профитот на помалку од 1% од елитите. Ситуацијата во која се наоѓаме сега е ситуација кога Западот се наоѓа себеси оптоварен со презадолжена економија, каде што средната класа се потпира на кредити за да го финансира својот животен стандард, а владата се потпира на издавање долгови за финансирање на овие животни стандарди. Не можам да помислам на пофрагилен систем од кредитот кој се користи за потрошувачка наместо за производство. Резултатот на Запад е систем со извонредно високи трошоци каде домувањето, образованието и секојдневната потрошувачка се финансираат од долгови. Трошоците за бизнисите, (минимална плата, даноци, бирократи, осигурување, правни итн.), особено индустриското производство, се едноставно превисоки – а оттука и „офшорирањето“ на оваа работа. Одржувањето на овој неодржлив систем доведе до тоа САД да се погрижат – или поточно, да се обидат да обезбедат – другите големи економски блокови да не бараат подобри услови со евроазискиот блок. Оние економски блокови кои сега се под овој систем и кои пропаѓаат со него се главно Западна Европа, Велика Британија и Јапонија.

Кон глобален конфликт

А за оние кои велат „мех… погледнете ја Русија. Глупи, неуки Руси. Нивниот БДП (Бруто Домашен Производ) е ист како на Италија (3-ти по големина во еврозоната) и потоа погледнете ги САД. Тие се огромни“. Она што на овие академици целосно им недостасува е како се мери БДП. БДП на САД особено се заснова на компании како Apple, Tesla, Facebook и Twitter, попрскани со здрава доза хартии од вредност поддржани од хипотека и супа од азбука од „кредитни инструменти“.

Добро, но дозволете ми да знам како вози вашата Тесла кога не можете да набавите бакар, литиум или разни петрохемикалии за да го произведете, а камоли електрична енергија за да го напојувате. Колку е одличен тој iPhone со Фејсбук и Твитер кога храната не може да стигне до вашата врата, бидејќи факт е дека сите овие работи едноставно не функционираат без нафта, гас, петрохемикалии и метали… сите работи што ги има Русија. Западниот свет брзо открива од каде всушност доаѓаат работите, и иако тоа е болно искуство, тоа не е ништо во споредба со големата слика овде и како овие конкурентни системи нè водат кон глобален конфликт.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!