ЗОШТО ЕУ МОЖЕ ДА ПРОПАДНЕ ЗА САМО ЕДНА ГОДИНА

ЗОШТО ЕУ МОЖЕ ДА ПРОПАДНЕ ЗА САМО ЕДНА ГОДИНА

Автор: Eric Zuesse (Ерик Зузе), листај најдолу за неговата кратка биографија

Германија, која беше толку високо и толку моќна во рамките на Европската унија и наметна штедење против послабите европски економии како што се Грција, Шпанија, Италија и Португалија, сега бара од другите земји-членки на ЕУ да ги спасат Германците од она што наскоро неизбежно ќе да биде енергетска вонредна состојба што произлегува од тоа што Германија го исполни барањето на Америка, не само да се приклучи кон американските санкции против Русија, туку дури и да го прекине германско-рускиот гасовод Северен тек 2, кој требаше да ги зголемува – наместо (како што сега ќе биде случај) да ги намалува – руските испораки на природен гас во Европа.

Германија беше, до неодамна, индустрискиот мотор на ЕУ, и затоа има најмногу да загуби од намалените и далеку поскапи извори на енергија; но токму ова се случува сега и ќе ескалира во претстојната зима. Како што тие залихи на енергија се намалуваат, цените на енергијата ќе растат, а потоа ќе се зголемат, а економијата на Германија ќе биде уништена. Германските лидери (како и во другите земји на ЕУ) ги исполнија барањата на американските антируски санкции (кои се засноваат на лажни „информации“); и, како резултат на тоа, германската јавност наскоро ќе се замрзнува, иако Германија ќе троши астрономски повисоки цени за енергија отколку што плаќаше претходно. Слабеното снабдување со енергија од Русија ќе биде заменето со зголемени залихи од други земји (вклучувајќи ја Америка) чија енергија е далеку поскапа од руската; и само мал дел од тие намалени залихи од Русија ќе можат воопшто да се заменат. Нешто ќе мора да даде, веројатно самата ЕУ, бидејќи резултатот од брзото ескалирање на внатрешните непријателства меѓу земјите на ЕУ – особено меѓу Германија и државите од кои таа сега очекува да ја спасат од оваа криза – може неповратно да ја разнесе самата ЕУ.

Ова ќе се случи во исто време кога ЕУ – која беше крајно посветена на намалување или дури и елиминирање на нуклеарните и фосилните горива, а особено јагленот – одеднаш брза да ја зголеми својата употреба на оние незелени извори на гориво, и кога европските гласачи кои ги поставија тие луѓе на власт нема да им се допадне да гледаат како нивните лидери се сега свртуваат за 180 степени во спротивна насока, кон глобалното затоплување. Неизбежно ќе се покренат претходно неочекувани нови прашања. Понатаму, транзицијата назад кон фосилните горива дури и не може да се направи толку брзо колку што ветуваат европските лидери; и, како последица на тоа, не само што Европејците ќе се разладуваат и ќе се тресат во текот на оваа претстојна зима, туку и нивните лидери ќе мораат да објаснат многу работи што не можат да се објаснат освен со признавањето дека згрешиле – ужасно погрешиле и се неподготвени – и овој непобитен факт ќе предизвика политички хаос, бидејќи меѓусебните обвинувања за нивните повеќекратни неуспеси ќе ги огорчат Европејците за целиот проект на ЕУ, проектот за создавање на една единствена неразбирливо бирократска европска (сателит на САД) мега-нација, „Европска Унија“, која е составена од буквално сите европски нации. Носталгијата за минатото, за убавите независни европски нации и огорченоста за иднината, за „северот наспроти југот“ (итн.) во Европа, ќе ја зафатат ЕУ, ослабувајќи и ја структурата и доведувајќи ја во прашање целата пост-втора светска војна транс-атлантска алијанса (покор, всушност, кон владата на САД што ја мрази Русија), и американското НАТО и неговиот политички близнак, ЕУ во која доминираат САД и неговите илјадници американски службеници во Брисел.

Најновата сеопфатна проценка на енергетските потреби на земјите на ЕУ е „Зависноста на Европа од рускиот природен гас: перспективи и препораки за долгорочна стратегија“ од септември 2008 година од Ричард Џ. Андерсон од Европскиот центар Џорџ К. Маршал за безбедносни студии, финансирани од владите на САД и Германија. Тоа јасно стави до знаење дека горивото со најниска цена и најбрзо растење во Европа (освен ако земјите на ЕУ не воведат политики за промена на истото, што не се случи) е гасовод со природен гас од Русија, и дека тоа е особено во однос на производството на електрична енергија, индустриското употреба, и хемиски суровини за пластика итн.

Тоа е она што се случи – руската доминација во снабдувањето со енергија (и индустриските резерви) на Европа – и, од 2008 година, земјите кои беа најмногу зависни од евтиниот руски природен гас беа (видете ја оваа слика): Германија, Полска, Словенија, Унгарија, Турција, Австрија, Чешка, Грција, Финска, Словачка, Бугарија, Белорусија, Молдавија, Литванија, Латвија и Естонија.

Веројатно, тоа се нациите кои особено ќе се „разладат“ оваа претстојна зима, со цел да ја продолжат политичката доминација на Америка над Европа.

Наводниот морален императив што наводно го поттикнал ова „заладување“ е руската инвазија на Украина во февруари 2022 година, како неизбежен конечен одговор на Русија на американскиот државен удар во Украина во февруари 2014 година и навредливото инсистирање кон Русија дека новиот (направен од САД) украински режим кој ја мрази Русија има суверено право да поставува американски ракети на границата со Русија само на само пет минути ударно растојание со нуклеарно оружје на Москва – тоа е наводната морално-императивна причина на ЕУ да ја исклучи Русија (најевтиниот европски снабдувач со енергија) како снабдувач на енергија во Европа.

Но, како резултат на исклучувањето на руските енергетски шпицови во Европа, самата ЕУ може да биде уништена, а тоа е само економски, културолошки, индустриски и на друг начин, само така што Европа ќе остане како збир на вазални нации на Америка (неговите „потрошливи“ нации, како и сите останати), наместо да стане она што отсекогаш требаше да биде, и природно ќе беше – блескавата слава на најголемиот континент во светот: Евроазија, Европа што ја вклучува Русија, наместо што ја загрозува Русија.

Славата на Европа е завршена, завршена како што ја паметиме, и единственото вистинско прашање сега е колку брзо? Да – и ЗОШТО? Зошто лидерите на Европа го направија ова? Тоа ќе биде вистинското прашање за убиецот на ЕУ.

Европа што беше, ја нема – ја уби режимот во Вашингтон, користејќи ги многуте ангажирани агенти во Европа и нивните изнајмени пиштоли во НАТО.

*  *  *

Следната книга на истражувачкиот историчар Ерик Зузе (наскоро ќе биде објавена) ќе биде „АМЕРИКАНСКАТА ИМПЕРИЈА НА ЗЛОТО: Постхумната победа на Хитлер и зошто општествените науки треба да се променат“. Станува збор за тоа како Америка го презеде светот по Втората светска војна со цел да им робува на милијардерите од САД и сојузниците. Нивните картели го извлекуваат светското богатство преку контрола не само на нивните медиуми за информирање, туку и на општествените „науки“ – измамувајќи ја јавноста.

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!