ЗОШТО РУСКАТА ГЕОПОЛИТИЧКА ПОЛОЖБА НИКОГАШ НЕ БИЛА ПОДОБРА?!

ЗОШТО ГЕОПОЛИТИЧКАТА ПОЛОЖБА НА РУСИЈА НИКОГАШ НЕ БИЛА ПОДОБРА?!

Еден од најголемите геополитички настани во последните двесте години се случува во моментов и поминува речиси целосно незабележано. Не, не зборувам за можноста Кина да го опсади Тајван додека тој не се потчини на татковината. Ниту зборувам за забрзаниот украински колапс во Донбас. Зборувам за поразот на Обединетото Кралство и неговата наследничка империја, САД, во Големата Игра.

Во текот на 19-тиот и 20-тиот век, анимирачкиот принцип на британската надворешна политика, а потоа и на американската политика, беше да ја држи Русија подалеку од Индија и Персискиот Залив. Дозволувањето на Русија да стигне до „пристаништа за топла вода“ се сметаше за егзистенцијална закана што ќе ја направи Русија преголема закана за управување преку европска дипломатија и војување. Меѓутоа, во јули 2022 година, Русија стигна до Индија преку Иран. Русија натовари карго воз во Москва. Товарот потоа отиде до станицата Хорасан-Разави на границата Туркменистан – Иран. Оттаму продолжи преку иранските пристаништа до Индија. Ова беше првпат Меѓународниот транспортен коридор Север Југ, објавен од Индија, Иран и Русија во 2000 година, да се активира, по пробата во 2014 година. Во коридорот се вклучени земји како Оман, Пакистан, Ерменија, Азербејџан, Казахстан и други. Со ескалацијата на западните санкции и приклучувањето на Финска и Шведска во НАТО, логиката за рутата изгледа посилна од кога и да е, и затоа сега таа веројатно постојано ќе се надградува и подобрува. Линиите за испорака на Исламската Република Иран (IRISL) исто така објавија во јули дека посветуваат 300 контејнери за транспорт на стоки меѓу Индија и Русија, со можност за дополнително зголемување на тој број. Трговијата меѓу Индија и Русија вообичаено оди преку Суец и трае од 40 до 45 дена. Новата рута го намалува времето на транспорт до 25 дена, а транспортните трошоци до 30%.

Логиката на Индија

Иако овој транспортен коридор работеше две децении, неговото активирање сега – на барање на Индија – соочени со западните обиди да се скрши руската економија со санкции, е индикативен за тоа колку Индија темелно сега го игнорира Западот. Индија, меѓу многу други земји во развој, инсистираше на тоа дека ќе ги задржи своите трговски врски со Русија без оглед на американските и санкциите на ЕУ. Се разбира, Индија и Русија имаат топли односи уште од времето на Движењето на неврзаните и Советскиот Сојуз. Иако Индија се потпира на широк опсег на добавувачи за воен хардвер, Русија е можеби најистакната. Но, она што се случи од јули 2022 година е поинаку. Сега, двете земји имаат трговска врска преку Иран, кој е исто така стратешки партнер за двете. Перспективата на Индија веројатно е следна: Индија треба да работи со Иран на нивните заеднички интереси во Авганистан. И двете земји не сакаат екстремизмот спонзориран од Пакистан да се прелее во нивните земји, интерес што го делат со Русија (и со Кина). Понатаму, Индија мора да се плаши од преголема блискост на Кина и Русија. Заедно, тие би ја комбинирале најистакнатата светска суперсила за природни ресурси со светската производствена суперсила, а Индија би го изгубила влијанието во Русија и во светот. Досега Индија се потпираше на Русија за да одржува некаков баланс против Кина. Жртвувањето на односите со Русија само ќе обезбеди Кина да добие повеќе руски природни ресурси со поголем попуст. И така, Индија сега мора да се приближи до Русија за да се погрижи нејзиниот глас да ја задржи својата важност во Москва. Русија и Индија имаа разговори за тргување во нивните национални валути. Засега, сепак, се чини дека тие тргуваат во дирхам на ОАЕ, евро, јуан и другите валути, заобиколувајќи ги санкциите. Тие, исто така, сега имаат трговски коридор низ Иран кој е многу помалку ранлив на западната воздушна и поморска моќ. Индија ги зголемува своите купувања на руска нафта, зголемувајќи од 25.000 барели дневно на 600.000 барели дневно во последните неколку месеци. Значително е зголемен и увозот на јаглен. Бидејќи на Индија и се потребни и Иран и Русија за енергија и за безбедност, нема шанси Индија да го зголеми своето почитување на санкциите. Наместо тоа, Индија ќе ги зголеми своите напори да им помогне и на Иран и на Русија да ги избегнат западните санкции. Англо-американската алијанса ја загуби Индија, а загубата изгледа неповратна.

Придобивките на Иран

Иран, од своја страна, сака да го продлабочи партнерството со Русија. Русија и Иран се партнери во Сирија, а во помала мера Либан и Ирак, каде што двете земји имаат заеднички интерес да го задржат турското и американското влијание. Имаше длабока неодамнешна историја на недоверба меѓу двете земји – Русија непотребно го одложи отворањето на нуклеарниот реактор во Иран и му дозволи на Израел да продолжи да напаѓа ирански цели во Сирија. Но, сега кога Русија е паријат што е уште построго санкциониран од Иран, двете земји ќе се зближат. На Иран му е потребна руска помош за да ја задржи Турција, на која и двете земји не веруваат поради нејзината позиција во НАТО и поради нивната историска конкуренција со неа, иако Русија веројатно претпочита да игра со двете земји една против друга. На Иран му требаат руски житарки за сојузничките земји како Сирија, Либан и Ирак, каде што Иран има главна улога, понекогаш заедно со Русија. На Иран му треба руска воена технологија, иако очигледно Русија има потреба од иранска помош со беспилотни летала. Русија и Иран се природно конкуренти, но засега немаат друг избор освен да застанат заедно за да ја зголемат трговската и безбедносната соработка. Има низа полиња на соработка, во енергетиката, прехранбените производи и производството на стоки за широка потрошувачка, каде што земјите можат да бидат прилично комплементарни, и покрај нивната конкуренција на пазарите за извоз на енергија. Двете земји сега се обидуваат да тргуваат со нивните национални валути и сакаат да ја зголемат нивната трговија од годишни 4 милијарди долари на 8 милијарди американски долари. Ова е мала сума, но сепак е важна, а транзитната трговија може значително да го забрза нејзиниот раст. Со силата на западниот одговор на руската специјална воена операција во Украина, Русија речиси сигурно ќе ја интензивира воената и економската соработка со Иран во Сирија, Либан и Ирак, со цел да го истисне американското влијание. Да потсетиме дека во 2016 година, Русија за прв пат привремено распореди стратешки бомбардери со нуклеарни способности во Иран, дозволувајќи му да го покрие воздушниот простор на арапските држави од Персискиот Залив сè до Баб ал-Мандаб. Работејќи со Иран, Русија може да заврши со стратешки бомбардери распоредени на двата краја на Блискиот Исток, во Сирија и во Иран.

Недостатокот на опции за Турција

Зголеменото англо-американско понижување е ова: за време на Големата Игра, Британија направи сѐ за да го задржи болниот човек од Европа – Отоманската империја – што е можно подолго на апарати за одржување. Британија точно сфати дека турската слабост ќе се претвори во руски придобивки, исто како што руската слабост лесно може да се претвори во турски придобивки. Сега, сепак, Турција се натпреварува со Иран за добрите милости на Русија. Турција, како Индија, Кина и многу други земји, исто така бара начини да продолжи да тргува со Русија користејќи национални валути или валути кои не се долари, како што направи со Иран. Би било апсурдно да не се претпостави дека Турција сè повеќе ќе ги игнорира западните санкции во корист на подлабоки врски со нејзините ривалски азиски сили. Турските магацини, наводно, се полни со западна стока што ќе биде испратена во Русија. И турските бизниси се желни да ги искористат предностите од континуираните зависности на Европа и Русија, глумејќи посредници.

И покрај нивните историски ривалства и бројните локализирани конфликти, кои се протегаат од Либија до Сирија и Украина, постојат економски и политички причини Турција да се зближи со Русија. Економски, проблемите со тековната сметка на Турција и расипаната валута значат дека таа не може да ризикува да ги антагонизира двата главни снабдувачи на гас, Иран и Русија, дури и кога Турција се обидува да развие сопствено домашно офшор производство на природен гас. Навистина, за време на августовската посета на претседателот Ердоган на Русија, тој и Путин се договорија за продлабочување на економската соработка и за зголемување на трговијата до 100 милијарди американски долари. Ова не е првпат да се декларира оваа цел, но јасно е дека Турција сега треба да го намали дефицитот на тековната сметка со проширување на трговската размена со Русија и повеќе користење на националните валути, дозволувајќи и на Турција да и понуди на Русија производи за широка потрошувачка, како што се машините за перење, мебел и облека во замена за изобилен и евтин руски природен гас. Понатаму, Турција, Иран и ОАЕ разговараат за можноста за изградба на линија за снабдување од ОАЕ до Бандар Абас во Иран и Мерсин во Турција. Ова ќе го заобиколи Суецкиот канал и ќе постави стоки од Иран, или ОАЕ или Индија, пред портите на Црното Море – голем безбедносен поттик за Русија и зголемување на приходите за Турција. Згора на тоа, нема причина овој транспортен коридор да не се протега до Измир или до црноморско пристаниште. Нормално, оваа рута би се натпреварувала со онаа преку Казахстан и преку Азербејџан. Но, тоа значи дека Русија има повеќе правци до Индија и дека Меѓународниот транспортен коридор Северен Југ е уште поодржлив. Англо-американските креатори на политиката треба да сфатат дека ова е од многу поголема важност од изгубената кауза на Украина.

Политички, откако претседателот Барак Обама ја усвои катастрофалната политика на поддршка на огранокот на ПКК во Сирија против Исламската држава, Турција се најде сè повеќе зависна од руската и иранската соработка за да ја обезбеди својата територија од она што го смета за егзистенцијална закана од тој марксистичко, националистичко, сепаратистичко движење. Турција се увери дека Западот, на чело со Америка, ни најмалку не се грижи за нејзините ставови. Посуштински, ривалските азиски сили како Кина, Русија или Иран се закани за интересите на Турција. Месијанската ревност на Западот за неговите вредности во тековната година (ЛГБТ, глобализам, послушност кон американските санкции и правила на трговија, закони за финансирање на тероризмот, процедурален либерализам, дозволување на западната перспектива да доминира во домашниот печат итн.) го прави егзистенцијална закана кон Турција. Усвојувањето на вредностите на тековната година ќе ја лиши Турција од секаква способност да ги дефинира, одржува и развива сопствените вредности, а со тоа и од секоја способност да развива и да ги следи сопствените стратегии и интереси. Ако Турција ги исполни заложбите на Западот, ги легализира геј браковите, нејзините регулатори ги послушаат регулаторите во Вашингтон, да ја прекине поддршката за исламските каузи, да дозволи неописни технократи да ги водат нејзините владини работи, да има медиуми кои само како папагали ќе го повторуваат Њујорк Тајмс, да се претплати на сегашниот пристап на Западот, да се извини за сè што направиле предците на Западот, Турција може да стане како Шведска. Но, Турција е прилично горда што е Турција, и со право. Таа нема намера да стане Финска, Шведска или која било друга безлична, ирелевантна, послушна западна земја. Западот, во својата ароганција, не може да разбере зошто другите земји не сакаат да го имитираат во секој поглед. Русија нема илузии за создавање факсимилски копии од себе во другите делови на светот. Турција повеќе би сакала да се справи со Русија која ја прифаќа онаква каква што е – дури и кога и се натпреварува – отколку со Америка која сака да ја преправи Анадолија во Калифорнија.

Руската перспектива

Кинеско-руската соработка е надвор од опсегот на овој дел. Доволно е да се спомене дека Кина е очајна за руските ресурси, нормално дека би сакала повеќе од нив да бидат испорачани преку копно за да ја избегне американската поморска и воздушна моќ и е подготвена креативно да ги заобиколи западните санкции без да ги загрози нејзините интереси на Запад. Со право или погрешно, Кина сега верува дека токму Западот ја стави Русија во позиција каде што немаше друг избор освен да ја користи својата војска за да ги обезбеди своите интереси и дека Западот спроведува сличен план за игра за да ја испровоцира Кина да го нападне Тајван. Како таква, интересот на Кина е во развивање на подлабоки врски со Русија, а не во помали престрелки за териториите во Централна Азија од кои и двете можат да имаат корист, сѐ додека западните интереси се држат подалеку.

Каде ова ја остава Русија? Сите големи азиски сили – со исклучок на Јапонија и Јужна Кореја – се трудат максимално да ги продлабочат трговските односи со неа. Земјите од Централна Азија се заробени во кинеско-руското менгеме, и додека тие може да се обидат да играат една страна против друга, секое навестување за поддршка на Западот за дестабилизирање на една од антизападните сили може да биде дочекано со брза казна. Освен тоа, Русија може слободно да игра на Иран против Турција на Блискиот Исток. И на двете земји им треба Русија, но Русија не е зависна од ниту една од нив. Понатаму, Русија има добри односи со другите блискоисточни сили, од Алжир до Либија, Египет, Саудиска Арабија и ОАЕ. Сето ова значи дека Русија е слободна да ги развива пазарите на Блискиот Исток, Азија и Африка без сериозен страв од воени закани од ривалските азиски сили. Ова ја остава Русија слободно да ги концентрира своите воени напори во еден единствен фронт против Западот. Со оглед на огромната пространост на границите на Русија и нејзината огромна стратешка длабочина, ова е доста поволна позиција. Тоа ѝ дозволува на Русија да развие способности и економска моќ во нејзините огромни граници и да ја концентрира својата воена моќ на само еден релативно мал фронт.

Американските и европските санкции против Русија имаат спектакуларен ефект. Наместо да ја изолираат Русија, тие успеаја да изградат единствен економски блок во Азија кој сака да се одвои од западното влијание. Во текот на претседателството на Обама, Трамп и Бајден, Соединетите Држави и нивните сојузници успеаја да ги претворат сите сериозни ривали на Русија во близина во партнери, па дури и сојузници. Ова е навистина спектакуларна неспособност. Русија никогаш не била во подобра позиција.

Автор: Firas Modad

Задолжително следете ја нашата Фејсбук фан страна (https://www.facebook.com/kolovrt21) и нашиот Канал на Телеграм: https://t.me/kolovrtcom

  • Доколку посакувате да помогнете за работењето на овој мој независен вебсајт, продукцијата на моите видеа на Rumble и на било каков начин да се вклучите во борбата, односно отпорот кон оваа агенда, тоа можете едноставно да го направите со една симболична донација.
  • Контактирајте ме на мојата Фејсбук Фан Страна (https://www.facebook.com/kolovrt21/) или на email (kolovrt@kolovrt.com) околу деталите за помошта.
  • ВИ БЛАГОДАРАМ ОД СРЦЕ!