ЗОШТО?

ЗОШТО?

Авторот е Универзитетски професор

 • Веќе 2 години и 3-4 месеци живееме во континуирана KOBИД19 пaндемија. Феномен досега непознат кај сезонските вируcни болести. Големата грип-пaндемија (1917-1919г.) уби повеќе луѓе отколку I Светска војна, но оваа eпидемија сепак ги почитуваше закономерностите на сезонската вирусна инфекција. Денес е поинаку. Директорот на американското биро за патенти јавно ги презентираше двата патента за новоструктурирани вируcи (целосно артифициелно компјутерски генерирани) од 2002 (CAPCКоВ-1) и 2009 година (CAPCКоВ-2) во онлајн разговор со Д-р Фулмих и негови соработници. Значи не се работи за тајни, туку јавно достапни документи кои отворено потврдуваат дека CAPCКоВ-2-вирусот е генериран во лабораторија (во Северна Каролина-САД и Вухан-НР Кина) и дека не претставува антропозооноза (вирус пренесен на луѓе од лилјаци, панголини, мачки, кучиња или други животни среќавани на пазарите во Вухан). Др. Антони Фаучи, спротивно на Министерство за одбрана на САД, продолжи да работи на усовршување на вирусот за да добие поголема патогеност и вирулентност (т.н. gain of function).

За жал, светската здравствена организација (СЗО) и ООН (Организација на Обединети Нации) се обична играчка во рацете на светската богата елита. Големите меѓународни корпорации и банки се одамна издигнати над владите во повеќето земји на светот и тие, наместо владите, ја диктираат светската политика. Тоа е јасно ако се знае дека наведените организации примаат обемни донации од приватни лица-милијардери. За претседатели на најзначајните светски интернационални јавни организации се поставуваат/избираат послушници кои заради пари или страв за сопствен живот ја спроведуваат политиката на најбогатите 13 светски фамилии. Затоа г-дин Бил Гејтс може да зборува во името на д-р Гебрезиус без да го консултира за негово мислење и да најавува вакцини за сегашнава и идни пандемии веќе предвидени за периодот 2024-2026 година со веќе подготвени вакцини за новите пандемии (хеморагична Marburg -треска која ќе се превенира со вакцината Rivax која патем содржи смртоносен рицин и СПАРС –варијанта на Ковид19 (текстовите за идните епидемии се веќе напишани и чекаат објавување во медицинското списание John Hopkins medicine во наредниве години).

Сé што изгледаше како теорија на завера-сега се докажа како сурова вистина. Сé е до детали програмирано и предвидено:

 • Во име на јавноздравствена заштита присилно да се „вакцинираат” лица против Ковид19 предизвикан од синтетички вирус со незатворен триплет на бази во геном за да не може да се создаде траен и солиден имунитет. Единствено природниот имунитет стекнат со инфекција може да гарантира извесна заштита од нови мутанти/варијанти на САРС-КоВ2 бидејќи вклучува не само создавање на антитела против шилест протеин – (Ѕ1/2) туку активира природен/вроден клеточен имунитет (природни клетки убијци) и стекнат клеточен имунитет (специфично модифицирани Т-клетки)
 • Отворено се реферираат мноштво на несакани ефекти и смртни случаи после анти-Ковид19 (вклучувајќи го и американскиот VAERS) вакцините на Фајзер-Бионтек, Модерна, ЈЈ и АЗ, но тоа не допира до ушите на владините званичници кои упорно ја „тераат” агендата „21/31” (кај нас се вика „цели за одржлив развој”), т.е. да се вакцинира целата светска популација (од новороденчиња до 100-годишни старци) со „вакцини”кои содржат графен оксид, синтетска mRNA која се инкорпорира во хуман геном, клетки на хидра кои од луѓето прави “trans-humans” со што и формално злосторниците се ослободени од правна одговорност (веќе не се работи за луѓе туку за транслуѓе кои не поседуваат уставни права), а лицата се вакцинирале по своја волја потпишувајќи се на писмен документ кој ги ослободува злосторниците од одговорност, а самите на себе си потпишуваат смртна пресуда доколку се вакцинирале со вистинска „вакцина” а не со плацебо (дестилирана вода или физиолошки раствор)-со кого редовно се „вакцинираат” премиери, министри, претседатели на држави, крунисани глави и нивни најблиски роднини и пријатели. За да се навлече населението Биг Фарма во почетокот користеше „слаб руски рулет” (на 9 води = фајзер 1, еден отров) за да нема впечатливи несакани ефекти; подоцна рулетот постепено се засилуваше (8 води-2 отрова, 7 води-3 отрова, додека на крајот на агендата кон 2026-2027 година не се дојде до целта „10 вакцини = 10 отрови”
 • Инкорпорацијата на RNA во хуман геном најчесто е наследна и се пренесува на идните генерации. Така, засегнатите индивидуи до недоглед ќе синтетизираат шилести протеини насекаде низ телото и ќе го хиперстимулираат до исцрпување имуниот систем на единките, оневозможувајќи нормален имун одговор кон други патогени (други вируси, бактерии, габи/фунги…) и непрепознавајќи ги изменетите сопствени клетки како туѓи за да се подложат на апоптоза (програмирана клеточна смрт). Така, кај вакцинираните лица во наредните 3-4 години се очекува експлозија на малигноми и автоимуни болести (лупус, ревматоден артритис, Сјогрен синдром, системска склероза, антифос-фолипиден синдром, итн.) што совршено ја исполнува програмата за депопулација. Ако се знае дека до сега се дадени над 10.5 милијарди вакцинални дози од кои 55-60% се наведените 4 наведени опасни „вакцини” и ако се земе предвид перманетното инсистирање на 1,2,3,4,5..н-та вакцинална доза (со секоја доза на RNA-„вакцина”/генска терапија се редуцира моќта за саморепарација на DNA за сса 15%), тогаш станува јасно дека планот на светската елита ќе се исполни (3.5-4 милијарди луѓе би умреле заклучно со 2026 година), а останатите 3 милијарди невакцинирани лица ќе бидат перманентно експонирани на сé поагресивни и повирулентни мутации/варијанти на САРС-КоВ2 створени од вакцинираната популација (само „вакцинирани” лица можат да бидат асимптоматски носители на вирусот бидејќи не располагаат со имун систем кој е во состојба да реагира и да создаде клиничка симптоматологија како кашлица, висока температура, мускулнозглобни болки..). Лица со нормален/здрав имун систем реагираат на вирусен инокулум со треска и висока температура која е во состојба да го ликвидира агеност во многу случаи.
 • Притисокот врз владите е толку голем за да се продолжи по секоја цена со вакцинација (по можност да се одбегнуваат руски и кинески вакцини кои ионака не даваат “пас’ за патување во ЕУ и други западни земји) што „доброволната”вакцина станува обврзна/мандаторна (не можеш да продолжиш со работа ако не се вакцинираш, нема да ти дадеме пензија ако не се вакцинираш, ќе те казнуваме по 100 евра месечно од пензијата сé додека не ја примиш иглата, нема да ти дозволиме да влезеш во самопослуга за да набавиш храна ако не се вакцинираш..)
 • Согласно мислењето на вирусологот Д-р Герт Ванден Боше (поранешен вработен во Гејтс-овиот GAVI) наредната есенско-зимска наезда на САРС КоВ2 ќе доведе до вистинска убиствена пандемија кај вакцинирани лица заради честа појава на цитокинска бура која нема да реагира на никаква терапија. Сé понови и понови мутанти на вирусот ќе ги напаѓаат и невакцинираните и тогаш здравството ќе се најде во невиден ќор-сокак. Промовирани нови вакцини кои наводно ги покриваат сите претходни варијанти (британска, бразилска, делта, Вухан) освен омикрон, нема да покажат никаква ефикасност бидејќи не е можна изработка на ефикасна вакцина кај RNA-вируси. Ако беше тоа лесна работа досега ќе се ликвидираше HIV/AIDS кој го малтретира светот од 1981/1982 година (ХИВ вирусот е исто лабораториска творба дизајнирана да ликвидира некои популациски профили како хомосексуалци и наркомани). Нобеловецот-вирусолог, покојниот Luc Montaigner, на 2 дена пред својата смрт ,најави“ сите вакцинирани лица да се тестираат на ХИВ бидејќи веројатно ќе бидат позитивни од каде и изразот VAIDS (vaccine acquired immunodeficiency syndrome). Нобеловецот ја тестирал „вакцината” и вирусот и утврдил генски секвенци на маларија и СИДА во вирусниот геном (веројатно да може да се пренесува преку вектори-комарци) што е невозможно ако вирусот настанал природно. Станува јасно дека ако творците на вирусот во неговиот геном внеле секвенца на ХИВ/маларија нема да ја пропуштат можноста во вакцината да ја внесат секвенцата на ХИВ (како што тоа го направија со вакцината „хепатовакс” пред повеќе од 3 децении) за да посигурно ја завршат својата сатанска задача.
 • Ако лекарите се информирани за сето ова, станува проблематично дали да се спроведува регуларната вакцинација (Di-Te-Per, мали/големи сипаници, ТБЦ, заушки..) бидејќи Македонија нема развиена вирусологија и не може во редовните вакцини да детектира секвенци на вметнат САРС, ХИВ, маларија, RNA. Од наведеното може да се заклучи дека државата мора под итно да развива сопствена вирусологија/вакцинологија за да се превенира злоупотреба од големата фарма (big pharma) која денес заработува продавајќи ни смрт и чисто зло.
 • Во Македонија сеуште се живее некаков сиромашен, но нормален живот. Новиот министер за здравство под притисок на светската елита – сега СЗО се поставува над влади на суверени држави и наметнува негови решенија да се спроведуваат во сите држави на светот-централизирање на здравствена моќ, потоа политичка ликвидација на суверени држави и отварање на пат за новиот светски поредок: една светска влада предводена од светската елита; реализирање на мотото од Mein kampf: ein welt, ein reich und ein fuhrer („Мојата борба“: еден свет, една држава, еден лидер).
 • Независно што проф. Н. Пановски наведува дека популацијата е над 75% имуна (што од досегашнава вакцинација, што од природна инфекција), Министерот ги доведе највисоките претставници на религиите во Македонија (православна, исламска) јавно да побара поддршка за програмата на вакцинација. Значи не се работи за досега невидена грижа за здравје на популацијата, туку за вакцинација (читај ликвидација) на 3/4 од луѓето во земјава за да може да се спроведе агендата „21/31”. Сега ќе се организира „вакцинациски караван” кој ќе оди по селата и градовите на Македонија за да ги вакцинира постарите лица и оние со хронични болести (значи тактика на Ј. Менгеле-спроведување на еугеника-ликвидација на единки со патолошки гени и ликвидација на лица постари од 65 години; тие ионака се „бескорисни јадачи” (useless eaters). Значи ликвидација на деца здрави/болни, ликвидација на пензионери за да не се празнат пензиските фондови, а доброволиот фонд за починати пензионери да се редуцира за 20%, т.е.наместо 30 000 ден, да се исплатуваат 25 000 ден. на семејствата, иако пензионерите што умреле дефинитивно не ја користат својата пензија во пензискиот фонд, па е ред Фондот и да ги поднесе трошоците на закопот. Елитните сатанисти нека живеат колку е можно повеќе бидејќи тие се секогаш корисни јадачи (Ричард Холбрук скоро наполни 100 години. Еден од Рокфелеровците почина пред 1-2 години на 105 години со 5 направени трансплантации на срце, англиската кралица, фала му на Господа, е здрава и жива на 96 години, а Клаус Шваб, таткото на СЕФ/големо ресетирање има 86-87 години, но тој е корисен и функционален тип)
 • Од седумдесеттите постојано небото го параат светло-бели траги (cheam-trails) на височина од 4000-6000 метри кои остануваат долго, дури и до 15-25 минути, на небото пред ветровите да ги разнесат над што поширока територија. Зошто? Дали светската елита е многу загрижена за нас, па со помош на тешки метали (Ag, Hg, Ba, Sr, As, Al, Cd) сака да нѐ заштити од „претерано силно” космичко зрачење (особено во региони каде се присутни т.н. озонски дупки) или истото сака да го спречи за да се овозможи непречена мултипликација на вирусните колонии кои упорно се исфраат од патничките и други специјализирани/наменски авиони над нашата и другите земји? Тешките наведени метали помагаат да се намали инсолацијата и да се компромитира присутната вегетација (посеви на житарки, овошни насади, лозја..) што предводи до неродна година, непредвиден неопходен економски трошок (недостаток на храна!) и гладување на посиромашната популација. Што да се каже за случајот во Чешка каде е докажана висока радиоактивност на дождовницата? Па, дозволете тешкиот радиоактивен метал (главно Sr, Cd, Ba..) не може да „скокне” во висините и да ја контаминира дождовницата! Верувањата дека загреана оцетна киселина „ќе ги разбије токсичните траги на небото” се повеќе од наивни.
 • Светската елита од средината на XX век сериозно размислува за спроведување на де-популација (ликвидирање на 90-95% од сегашново светско население кое брои сса 7.8 милијарди луѓе). Зошто? Дали навистина земјата е пренаселена? Дали навистина недостасува кислород? Дали луѓето се гушат на улиците заради недостаток на кислород или суфицит на јаглендвооксид и СО2-наркоза? Секако дека не! Целото светско население може да се смести на 2-3 територии на Австралија и да не се забележи пре-населеност. Во почетокот на XX век со престанок на Викторијанската британска ера, на земјата живееле 1 902 000 000 луѓе. За стотина години населението е зголемено за сса 4 пати и покрај двете светски војни кои однесоа заедно (заради вирози или убиствени оружја) околу 170-180 милиони луѓе (војници и цивилно население). Програмите за контролиран раст на популација вродија со плод само во НР Кина каде природниот прираст со политички мерки беше одржуван на негативно ниво (т.е. морталитет да биде поголем од наталитет) во претходните 30-40 години. Во други региони на светот тешко се спроведе контрола над популацијата заради различни причини (верска забрана на абортус, „стари” европски популации кои стимулираат наталитет заради доминантен природен негативен прираст, буквална експлозија на популации во Евро-азија, итн.). Заради неуспех на хуманите мерки за контрола на популација (форсирање на медикаментозно-механичка и локална контрацепција) во раните деведесетти светската елита постигна согласност со скоро сите светски влади (194/198 = 98%) да се започне со смислена ликвидација на човештвото штом за тоа ќе се створат поволни услови. Всушност, автоматизацијата и роботиката се денес толку силно развиени што потребата од човечка работна рака станува минорна. Како што јавно зборува господинот Claus Schwab, оснивач и доживотен претседател на Светскиот Економски Форум со седиште во Женева (автор на книгата „Големото ресетирање” (ја има на англиски и германски јазик и бесплатно може да се симне од интернет), ќе бидат потребни работници за одржување на автоматизирани машини и роботи доколку потфрлат програмите за нивно самоодржување/самопоправање (роботи ќе поправаат машини и други роботи согласно програми за замена на резервни делови или нивна de novo конструкција). И како што вели г-дин Шваб, машините не бараат фондови за здравствено и пензиско осигурување, К-15, платен годишен одмор и други бенефиции кои произлегуваат од правото на труд и работа. Според него, многу професии, кои сеуште се сметаат за суверени, ќе бидат суфицитарни. На пр. граѓаните-пациенти, врз основа на сопствени симптоми и знаци внесени во компјутер со посебна програма, ќе добијат моментален предлог за лекување со конкретен лек, постапка или хируршка интервенција. Така, повеќето од сегашниве лекари ќе останат без работа. Веројатно ќе функционираат високодиференцирани експерти/доктори за состојби кои тешко диференцијално дијагностички се разграничуваат. Истото ќе се случи со правниците, економистите, историчарите, филозофите. Можеби ќе опстанат уметниците заради нивната висока индивидуалност и асоцираност со емоции при креација на уметнички дела (поезија, музика, сликарство, итн.). Но, не заборавајте дека и денес е присутна „машинска” музика и компјутерско сликарство. Ете, тоа ќе бидат основите на IV индустриска револуција која предвидува непосредна „промена на човекот” бидејќи средствата за производство се доведени до совршенство. За да се оствари овој план потребна е апсолутна покорност на лица на кои ќе им се дозволи да живеат (не смеат да се организираат и да претставуваат опасност за елитата, мора да се следи секој нивни чекор со камери и од нивните постапки ќе зависи дали ќе можат да консумираат дел од човечките слободи: одење во кино, театар, музеј, опера, патувања од град во град или во странство, користење на годишен одмор). Засега следењето на граѓаните е целосно спроведено во НР Кина, а ваквиот „социјален кредитен систем” е на пат да се спроведе и во западните „демократии” како Британско Кралство, САД, Канада, Автралија и Европска Унија (колку за информација, сопругот на г-ѓа фон дер Лајен е висок функционер во Фајзер, а ЕУ токму од Фајзер-Бионтек ќе нарачува милијарди дози вакцина до 2030г.). Доколку преживеаните лица немаат работа, ќе примаат универзален личен доход (од сса 1200 евра/месечно), но само ако се примерни и покорни граѓани („ЦунеПокорни”). Со еден збор, ќе можат да купуваат храна и други потрепштини (облека, обувки, моб. телефон, ТВ приемнци) ако им се дозволи. Значи целосна физичка и интелектуална контрола! Ете, од таму доаѓа тврдењето на Шваб и Б. Гејтс дека „нема да поседувате буквално ништо (куќа, стан, кола, итн.), а ќе бидете среќни!” Така, светската елита ќе го постигне комунистичкиот сон на Ленин: “сите луѓе имаат подеднакви стомаци и други потреби и истите ќе се задоволат на идентичен начин”. Во тоа време (изгледа како теорија на завера, но за жал е сурова вистина!) нема да постојат пари (книжни, метални), нема да постојат платежни картички кои денес ги користиме, но ќе постои само една светска банка и дигитална валута. Од твоите постапки ќе зависи дали ќе ти биде дозволено да купиш леб или „сметката ќе ти биде блокирана”.

Големи поддржувачи на светска депопулација се и членовите на британското кралско семејство (скоро починатиот сопруг на англиската кралица Филип, надвојвода од Единбург, неговиот син Чарлс, принц од Велс и наследник на круната како и неговиот „син” Хари).

 • Но што се случува со Македонија? Па, според зборовите на г-дин Милан Ѓилас СР Македонија требаше да постои додека постои ЈНА (југословенска народна армија). Но, ЈНА се повлече од Македонија во 1991 година, а државата веднаш не пропадна. Се чини дека на една светска сила ѝ беше потребно постоење на Македонија после распаѓањето на СФРЈ која неповратно „изеде” 120 милијарди американски долари. Се направи на скопското „кале” огромна тврдина, а не амбасада, со 5-6 подземја за да може ЦИА тука да ги испитува и заточува своите затвореници. Во Криволак да креира своја база со насочени ракети кон РФ (Руска Федерација), па кога Русите ќе возвратат нека гинат „глупавите православци”, не Македонци, бидејќи со премиерот Заев умреа Македонците, па сите жители на Македонија станаа граѓани. Погребан е македонскиот народ кој сеуште постои само во химната на земјата: „Македонците се борат за своите правдини”… ,а вицепремиерот Артан Груби со сите сили се труди да ја промени химната (да се изведува само музика без зборови или да се напише нов текст во кого Албанците би имале високо, достојно место). Па, Албанците, иако војнички беа победени во 2001г. и молчејќи стоички положија скоро 4000 млади животи, со помош на Американците станаа победници. Иако во РМ не исполнуваа цензус за формирање партија и влегување во влада (ги има 17.5-18% од популацијата) под диктат на Американците станаа поприсутен народ (еден попис блокиран, другиот ќе презентира фалсификуван резултат по вкусот на „вечните партнери” на Македонците во влада, а под палка на Али Ахмети). Директорот на ДЗС е вистински чесен предавник. Тој не го попиша целото македонско население, но не пропушти да попише ниеден Албанец независно дали живее во земјава или е во расејување (сса 300 000 Албанци се попишаа во странство независно дали биле родум од Македонија, Албанија или Косово). Македонците иселени во прекуокенаски земји (главно Канада, САД, Австралија) не се многу заинтересирани за РМ бидејќи немаат намера да се вратат во земјава, па камоли да се попишат во амбасадите на РМ, така што Албанците свесно играа на таа карта за да покажат поголема присутност во земјава. Па во дрскоста отидоа до таму да донесат закон со кој дополнително ќе ги внесат како резиденти во земјава лица чие потекло не е познато (можеби се од Косово, јужна Србија, Албанија). САД застанаа цврсто зад македонските, косовските и албанските Албанци за да можат да манипулираат со народ кој исклучиво почитува моментална сила. Така на Албанците им беше дадена држава во 1912 година, а на Македонците тоа право им беше ускратено како и на Власите-кои ја делат судбината на Македонците-разбиени во повеќе држави (Бугарија, Србија, Грција, Албанија, Македонија). Во втората светска војна саканите „миленичиња’ на САД станаа балисти и се ставија во служба на германскиот рајх исто како и Татаробугарите (Волгари, жители долж течение на река Волга) кои беа сојузници на царство Германија и Австроунгарија во I и II светска војна. И каков парадокс, сојузниците на победената Германија сега се во фокус на американски сенатори/ конгресмени кои „верглаат” дека Албанците (не знам зошто не Шиптари/Шкиптари) се компактен народ на една разделена територија, па зошто да не им се дозволи и обединување? (доларите добиени од продавање на дрога, оружје и други криминални акции на албанската крими-дијаспора не мирисаат на американска крв?!)
 • Па, quo vadis Mak(c)edonia? Твоите премиери го негираат постоењето на твоите чеда кои те формирале како држава (според г-дин Љ. Палевски Заев сепак е Албанец доселен во Струмица, веројатно со набавен бугарски/грчки пасош за да, ако затреба, насигурно го засолни својот задник). Твојот премиер ти го смени вековното име против волјата на народот непосредно изразена на референдум. Твоите премиери се откажуваат од твоите чеда кои сега живеат во Пиринска и Беломорска/Егејска Македонија. За такви велепредавства се знае казната што ја одредуваше ВМРО. Заземање страна и приклучување кон воени империјастички блокови е погубно за малите држави. Тие стануваат топовско месо за интересите на големите сили во разни делови на светот (Авганистан, Грузија, Ирак, Иран, Сирија, држави погодени во арапската пролет-и на крај Украина-житницата на Европа). Еј Македонци, Македонци НАТО нема да ве спаси од Албанците кои се лојални на матичната држава Албанија ниту од Татаро-бугарите кои експлицитно не негираат како народ, име, јазик и искажуваат отворени територијални претензии за да еден ден на Вардар постават граница со Албанија и така да се заврши она што беше веќе направено во Букурешт, 1913г. Каков е тој циркус со преговори за историјата со Татаробугарите? Па Македонија има тритомна историја на македонскиот народ! Зошто господа Премиери бегате од користење на изразот Македонци, македонски народ, а тоа слободно го демонстрираат Албанците? Зошто Америко не дозволиш да се формира чиста македонска влада (со мнозинство од сса 100 пратеници во Парламент од 120 члена)? Зошто Македонци дозволувате надворешната политика на земјата да ви ја води Албанец (хируг за дебело црево според Љубомир Гајдов) кој на Бугарија ѝ честита „Сан Стефано”? (03.03.1877г)? Зошто повеќе од половината од министерствата и клучните јавни претпријатија ги водат Албанци кога се застапени само со 18% во земјата? Зарем се толку интелигентни и одлични парламентарни играчи? Зошто глупи Македонци не ја играте нивната игра? Една сезона ќе биде ВМРО во влада, друга сезона СДСМ, но со стабилно парламентарно мнозинство кое не може да биде уценувано од Албанци, Роми и други „ранливи” категории. Македонци, едно треба да знаете! Не е страшно да ве окупира голема воена сила. Тоа се случувало и ќе се случува, најстрашно е кога самите вршите сопствен геноцид, самоуништување и национално самоубиство. Тука веќе нема помош!
 • Зошто е тоа така? Веројатно затоа што поединците доведени на власт од надвор (ЕУ, НАТО, САД) се алчни за пари, власт и позиција. Тие се апсолутно покорни кон силата и совиваат ‘рбет и кога не е потребно. Не поседуваат самопочит и достоинство и никогаш не искажуваат мислење кое отстапува од „наративот”! А зошто? Мислат дека во критичен момент ќе бидат поштедени, но забораваат на фенмоменот „исцеден лимон”. Свeтската елита во даден момент ќе ги отфрли бидејќи и таа не почитува крајно полтронизирани, понизни суштества. А зошто во светот се случуваат вакви работи по диктат на сила? Веројатно затоа што човекот е смртен, па и авторот на текстот заради истата причина сака да остане анонимен.
 • А сега неколку збора за глобалистите. Тие се најбогати луѓе на светот, но не се јавно прокламирани како Бил Гејтс. Главно се припадници на стари еврејски фамилии (Ротшилд, Рокфелер, подоцна Буш, итн.) кои кумулираат финансиски капитал со генерации (од средина на XVIII век) и се најпознати светски банкари и индустријалци. Денес сметаат дека е дојдено времето за трансфер на капиталот од ситни и средни претпријатија кон големите корпорации (Blackrock, Big pharma..), нивно осиромашување и ликвидирање. Оваа цел ќе се постигне со провокација на светска енергетска криза (енормен раст на цени на нафта, природен гас и електрична нуклеарна/термоенергија под мотото да ја заштитиме планетата од фосилните горива, од радијација, од претерано затоплување, од неконтролирана продукција на СО2) која не ке може да се надмине со капацитети на актуелни извори на обновливи енергии (хелио/фотоволтаични централи, речни/морски хидроцентрали кои користат механична енергија на вода, еолска електрична енергија..). Тоа ќе доведе до нарушување на синџирот на снабдување со храна (не е доволно евтина или воопшто не може да се набави нафта/бензин/гориво) и скок на цените на основните животни намирници (еве деновиве зејтинот е дефицитарен во СР Германија и едно шише масло за јадење, дури и начнато, се продава за 50 евра на црниот пазар). Гладниот народ ќе излезе на улица (како што беше во периодот на Ковид19 во повеќето европски метрополи заради укинување на основни права/слободи) и жестоко ќе се судри со органите на принуда (полиција, војска) што ќе повлече безредија, паѓање на влади и целосно беззаконие. И тогаш, како дух од волшебна лампа, ќе се јават глобалистите како спасители на светот и ќе воспостават централна светска влада, единствена дигитална валута, целосен кредитен социјален систем и универзален личен доход незаснован или заснован на вложен труд и извршена работа. На тој начин ќе се зацементира кастата на најбогатата светска елита која вечно ќе владее врз плебсот (народот) заради негова целосна економска, социјална, здравствена и интелектуално-духовна зависност. Во тоа идно глобалистичко време не се предвидува постоење на вера (сите ќе бидеме атеисти), семејство, нација, народ. Децата ќе се „произведуваат” согласно потребите на елитата од страна на сурогат мајки, а ќе се подигнуваат и воспитуваат во духот на новото време (апсолутна покорност кон претпоставениот).

Актуелен пропагатор и реализатор на овие идеи е СЕФ (Светски Економски Форум; седиште Давос/Женева-Швајцарија) предводен од Клаус Шваб. Од 1990 година СЕФ организира училиште за млади, глобални лидери од сите земји на светот, претставници на сите вери, раси и народи. Се оценува дека оваа школа ја завршиле над 1000 избрани ученици со натпросечна интелигенција од сите населени континенти. Од ова училиште произлегоа повеќе познати политичари и лидери (меѓу првите г-ѓа Ангела Меркел, г-ѓа Кристин Лагар и господата Владимир Путин, Емануел Макрон, Џастин Трудо, министри во влада на de Croo..). Од Македонија, млад глобален лидер кој за завршил оваа школа е г-динот Живко Мукаетов кој, можеби, ќе направи во иднина и политичка, покрај економска кариера. Г-дин Путин до пред пандемијата беше редовен гостин во Давос каде учествуваше со многу интересни предавања за иднината на планетата и човештвото. Г-дин Путин е често присутен во високото школство во матичната земја со предавања за студенти (економија, геостратегија, ИТ-технологија, трансхуманизам со генетски реинженериг и креација на серии војници, воени стратези, доктори-медицинари, инженери, информатичари, креирање на комуникација помеѓу екстерни бази на квалитетни податоци и нивна трансдукција во човечкиот мозок-согласно потребите на земјата/државата). Тој е личен пријател со креаторот на војната во СФР Југославија во деведесеттите г-дин Ричард Холбрук која доведе до распад на економски напредна и војнички силна држава (4-та во Европа) креирајќи граѓански војни и донесувајќи на власт ултранационалисти (г-дин Фрањо Туџман, г-дин Алија Изетбеговиќ, г-дин Слободан Милошевиќ). Стогодишниот Холбрук, кој за среќа е физички и интелетуално неоштетен, често патува за Москва за да руча со својот штитеник и му пренесе конкретни совети за оптимално решение на конкретен проблем.

 • И еве, војна во Европа. Русија ја нападна Украина. За повеќето граѓани на светот Русија е агресор, но за оние кои ја познаваат поновата историја на Украина, оваа „специјална” воена операција и тоа како е оправдана (мислење на славниот филмски режисер и новинар Оливер Стоун искажано после интервјуа со Путин и Украинецот Медведчук). Украина има со векови „заедничка” историја со Русија (со векови е составен дел на руското царство, а потоа и во состав на СССР, ако се исклучат кратки периоди кога била под полска или литванска власт). Таа го добила своето име бидејќи била најзападно истурена територија на огромното руско евроазиско царство (географски крај на царството) позната и како Киевска Русија. Путин и денес тврди дека Украинците се најдобри Руси иако самите Украинци не мислат така. (Присутна е неизбежна аналогија со тврдењето на Бугарите дека Македонци не постојат и дека се политичка творевина на Коминтерна иако за „македонцките работи” се пишува веќе од средина на 19ти век!). Инаку, како би се објаснил жестокиот отпор на украинската армија која наводно нанела значаен губиток во жива руска сила (убиени, ранети и онеспособени војници над 50 000 за 25-дневна војна). Нешто слично постоеше и во српската воена краина, кога Авструнгарците населуваа Срби во граничниот појас со турското царство за да го спречат или успорат/одложат планот на Турците за освојување на Виена (војските не можат лесно да поминат преку територија која ја бранат луѓе кои тука имаат свои семејства и свој живот). Од 2014 година, со доаѓање на власт во Украина на експлицитни антируски режими, Украинците започнаа со етничко и систематско чистење на руското малцинство во Крим и Донбас. За да го заштити рускиот народ во Украина, сега лишен од основни човекови права, Русија го анектира Крим после спроведен референдум каде над 95% од жителите гласаа за соединување со Русија. Регионот на Донбас Русите почнаа воено да го помагаат за да се обезбеди самозаштита на руското малцинство. Украинската војска, потпомогната од огромната паравоена фашистичко-нацистичка армија на АЗОВ и други организации (сса 80 000 обучени професионални војници) во периодот од 2014-2022 година водеше континуирани воени операции против сопствените граѓани. Украина им дозволи на Американците да постават 30-ина лаборатории за креирање на биооружје наменето за масовно уништување (вируси, бактерии, опасни фунги..) од кои некои паднаа во рацете на Русите. А зошто? За да се распрскуваат врз Донбас и Крим и постигне поефикасно етничко чистење? Затоа што НАТО ги наоружуваше и ги храбреше дека ќе бидат заштитени и дека Русија сепак не ќе се осуди воено да интервенира. НАТО стана толку дрзок што се обиде граничните земји со Русија да ги вклучи во својот лагер. Преку ноќ Романија и Бугарија (во 2004г.) станаа членки на НАТО, а скоро потоа (01.01.2007) и членки на ЕУ-само заради нивниот геополитички статус (граничат со Русија на Црно Море)-а кутрата Македонија 31 година чека за да ги започне преговорите за членка на ЕУ (членка на НАТО од 2020)! Русија ја сфаќа опасноста од оваа НАТО-експанзија кон исток (се заговара Грузија да стане членка на НАТО!) па става крај на ЦИА желбите за разорување на Руската Федерација и непречено крадење на нејзините огромни богатства (руди, јаглен, природен гас, нафта, злато, дијаманти..). Огромната оружена моќ на Русија и располагање со несопирливи целно водени ракети до конкретни цели како и опасноста од III светска војна со невидени до сега разорни последици за човештвото и земјата (многу жртви кои би се броеле со милијарди, радиоконтаминација на почва..) би требало да ги смири духовите, но и да се продолжи со планот на глобалистичка елита (депопулација со локални војни кои САД ги води буквално од 1950 година, големи човечки страдања, уништување на економијата, инфраструктурата, сиромаштија, глад,  болести и децимирање на населението). Русија и Украина пласираат на светските берзи сса 30% од светската понуда на пченица. Оваа година посевите ќе бидат минорни во Украина, а Русија ќе гледа прво да го нахрани своето население соочена со суровото економско ембарго наметнато од скоро сите западни земји (Европа, Северна, Јужна Америка, Австралија). Оваа пролет Македонијо откажи се од тутунот и засеј пченица, пченка, ориз, јачмен, ’рж за да имаш со што да ги храниш своите деца и сточниот фонд. Зголеми ги стадата овци, кози, говеда и свињи; развиј го птице-водството, сочувај ја водата во кумулациските системи, помасовно користи ја сончевата енергија (која ја имаш на претек) за производство на струја (тука предничи матурантот од Струмица, најмладиот директор на хелиоцентрала!), стимулирај локални системи за греење на вода на кровови за да се намали потрошувачката на ѓаволски скапата увозна струја-за да опстанеш! Мораме да се свртиме кон нашето земјоделие за да можеме да се прехраниме ние самите како тоа го прави Србија, а не да ја прифатиме мантрата на Алфа ТВ дека „НАТО не брани, а Србија не храни”. Веднаш активирај ја велешката фабрика за хемиски ѓубрива за да имаш квалитетно и обилно производство на житарки по хектар и запамти-сите надворешни инвестиции се ефемерни. Ете, фирмите во Украина се затвараат, а Балканот повторно сакаат да го претворат во „буре барут”, а ние се радуваме дека фирмите ќе се префрлат во Македонија, значи на некому да му се стемни за да нам ни осване. (Швајцарија на Балканите како Македонија ја нарекуваше бугарашот и криминалец од штипско Ново Село, Иван-Ванчо Михајлов, според оценката на ЦИА- а не Драги Михајловски!). Министерот за надворешни работи на РФ веќе најави дали овие настани не се вовед во III светска, нуклеарна војна? Зошто Армагедон и крај на човечката цивилизација. Зошто?

Авторот е Универзитетски професор